În premieră națională și internațională o galerie de artă alege să transpună realitatea socială ce se confruntă cu aspecte religioase implicate în cotidian.
Ideea unui astfel de vernisaj a fost inspirată de un articol apărut în presa națională, în publicația Cațavencii cu titlul “Copiii români învață salutul nazist la biserică”. Articolul a stârnit numeroase reacții, dar și dileme în privința activității bisericii ortodoxe și a învățăturilor transmise de aceasta.
Vernisajul Orthodox is Better pune în lumină numeroase dispute ce înconjoară activitatea Bisericii Ortodoxe Române. Excesul și absurdul sunt elementele principale ale acestui vernisaj de artă contemporană. Asocierea devine un joc cu elemente bisericești la care a contribuit echipa Visual Kontakt. Blasfemia se întâlnește cu opulența.
Multitudinea de elemente sugerează aglomerarea de idei și de posibilități viabile în cadrul transformării ansamblelor orășenești în edificii bisericești. Infuzia fenomenului religios este ușor de observat dincolo de pereții galeriei unde a fost realizat un simulacru al puterii pe care instituția Bisericii Ortodoxe Române o are asupra mentalului colectiv ca for decizional în viața publică românească.
Troița românească transformată în monument de beton, garajul și blocurile, benzinăria și supermarketul sunt doar câteva dintre elementele ce conviețuiesc în spațiul contemporan. Elementul unificator este credința conform căreia o instituție precum cea a bisericii poate interveni ca putere legiuitoare în viețile noastre, independent de orientarea spirituală individuală.
Exponatele propuse în cadrul ”Orthodox is better” sunt metafore ale suprapunerii unui spirit românesc prin tradiție ortodox și predilecta lipsă a lucidității unui popor în gestionarea situațiilor de criză socială și politică semnalate de-a lungul istoriei. Vernisajul ce are loc în spațiul Laborator Visual Kontakt, invită la un exercițiu de imaginație în ce privește incluziunea fenomenului religios în cel laic și posibilele consecințe ce ne-ar putea face să trăim din plin mitul peșterii lui Platon.
Citiți principiile noastre de moderare aici!