Instrumentul monumental a fost realizat la sfârșitul secolului al XVIII-lea de către constructorul de orgi vienez Fridolin Ferstl, fiind apoi restructurat în mod radical în anii 1890 de către meșterii atelierului Országh. Construită în 1777, pe parcursul a cinci ani, orga avea 32 de registre și 2112 tuburi când a fost trasportată, chiar în noaptea în care s-a decretat stare de alertă în România, într-un atelier de restaurare din Gheorgheni. . “Sunt tuburi de la câțiva centimetri mărime până la 5 m. Acum, orga se va întoarce cu 2500 de tuburi fără ca această restaurare să-i schimbe caracterul. Tuburile vechi au fost restaurate, completate fiindcă după 100-200 de ani se deteriorează. S-a realizat o armonizare a acestor elemente cu tot sistemul. Și această lucare, ca și restaurarea palatului, a fost ca o aventură. Fiindcă nu ne-am dorit doar o intervenție interioară sau exterioară, insistăm să readucem orga la starea originală. Iar restaurarea elementelor originale a fost o adevărată provocare și pentru noi, și pentru proiectant, dar mai ales pentru executant. Unele sunt estimările inițiale și altele sunt realitățile ascunse pe care le descoperi când demontezi instrumental. Am găsit elemente originale ale orgii de la sfârșitul secolului al XVIII-lea , elemente concepute și adăugate în secolul XIX. In secolul XXI venim cu soluții practice pentru a pune în valoare instrumental la capacitate maximă nu doar pentru serviciul religios, ci și în concerte, dorim să-i dăm orgii o identitate proprie. In ceea ce privește stadiul lucrărilor , acestea sunt realizate în proporție de 90%. Săptămâna viitoare începe montarea tuburilor de aer care conduc aerul la instrument, urmând ca apoi să se facă conexiunea. Sperăm că la sfârșitul lui iunie vom auzi orga cântând. Este o lucrare intensă de transport, amenajare, instalare, intonare, acordare”, a explicat episcopul Bocskei László.Orga a fost primită în dar de la împărăteasa Maria Tereza și a fost considerată încă de la început unul dintre cele mai frumoase instrumente muzicale din această parte a Europei.
„Decorația este o dantelărie aurită care vine să îmbrace tubulatura maiestuoasă a orgii, iar deasupra sunt doi heralzi cu trâmbițe care anunță judecata de apoi și ziua mântuirii. Este reprezentantivă pentru ambianța barocului târziu austriac și este reprezentată strălucit aici, la Oradea”, spunea criticul de artă Ramona Novicov.
Lucrările de restaurare au fost realizate, așa cum explica șeful AMD Bihor, Gabriel Bonaciu, în cadrul unui proiect în valoare totală de 2.718.106 euro, prin Agenția de Management a Destinației Bihor, în colaborare cu Episcopia Romano-Catolică de Oradea, respectiv alți parteneri din România și Ungaria.Prin Programul RO-HU 359 pentru restaurarea orgii au fost alocați 352.000 euro.Proiectul urmărește dezvoltarea pe termen lung a resurselor umane legate de activitatea turistică în județele Bihor și Hajdú-Bihar. Pentru realizarea acestui scop, partenerii proiectului au înființat centre de formare, unde s-au putut specializa cei care doresc să performeze ca și curator, ori cei care doresc să devină specialiști în conservarea bunurilor culturale, a operelor de artă. Participanții la cursuri au putut vedea, la propriu, cum se pune în valoare un instrument, respective orga.
La momentul semnării contractului episcopul Böcskei László, a considerat evenimentul unul istoric, aceasta după ce s-a străduit încă din 2013 să găsească finanțare pentru restaurare, Bartis Szabolcs, executantul și constructorul de orgi, realiza că lucrarea de restaurare a orgii e o mare provocare, iar Pásztor Sándor, președintele de atunci al CJ Bihor explica că prin acest proiect „s-a încercat o schimbe de concept, prin trecerea de la finanțarea unor lucrări de infrastructură, la investiția în promovarea moștenirii culturale, a turismului și a formării resurselor umane necesare pentru această activitate. Între timp Csorba Sándor, managerul de proiect din partea episcopiei, a devenit un adevărat specialist în acest proces și spune că cei care se ocupă de restaurare i-au explicat că e necesar ca orga să treacă printr-un anotimp rece și unul cald pentru a atinge performanțele optime din perspectiva acordării. Fiindcă nu multe generații au această șansă, episcopul dorește ca vizitatorii să poată urmări la fața locului procesul de reconstrucție, sistemul complex care asigură funcționarea instrumentului, fapt pentru care vor fi organizte așa –numitele porți deschise pentru cei curioși. Ultima intervenție la orgă s-a realizat în 1982. Un concert va marca finalul lucrării monumentale de restaurare. Este vorba de un concert cu 250 de interpreți, la care participă trei coruri, inclusiv copii, orchestrele Filarmonicilor din Oradea și Timișoara, un concert de neuitat la care deja se repetă.
Trimite articolul
XHahhahahahha pe altceva nu puteti sa cheltuiti ceva bani?
Gen azil de batrani/nevoiasi?
Mergem la untold daca ne trebuie bubuiala :))
-
Zise Vasile prostu satului… dar ca lunar rasare cate o biserica ortodoxa noua prin oras nu te deranjaza ?