[eadvert]
Pentru luna noiembrie, Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria pregăteşte o nouă premieră. Este vorba de spectacolul „Cyrano de Bergerac” adaptare de Martin Crimp după Edmond Rostand, în regia lui Horia Suru.
„Cyrano de Bergerac” este o piesă în cinci acte, urmând ca formă şi stil tradiţiile teatrului romantic. Cyrano este un muschetar rebel îndrăgostit de Roxane. Complexat de nasul său enorm, el nu îndrăzneşte să îşi dezvăluie sentimentele sau să o curteze şi, din disperare, acceptă să îşi protejeze rivalul, pe Cristian, de care e îndrăgostită Roxane. Mai mult, Cyrano chiar îl ajută să o seducă pe Roxane prin declaraţii şi scrisori pasionale. Treptat, totuşi, Cristian îşi dă seama că Roxane nu îl iubeşte pe el, ci spiritul şi inteligenţa de care Cyrano face dovadă în scrisori. Piesa a mai fost pusă în scenă la Oradea în stagiunea 1959-1960 în regia artistică a lui Valeriu Moisescu.
Pe 17 noiembrie este prevăzută la Oradea premiera montării lui Horia Suru, regizor de teatru, cunoscut în special pentru montări de texte contemporane. A absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 2008 și a avut burse de studii teatrale la New York (SUA), Clermont-Ferrand (Franța) și Valencia (Spania). Are studii masterale în Teatru, Film și Multimedia la aceeași universitate. Cu peste 35 de spectacole montate în teatre din toată țara, Horia Suru este unul din regizorii apreciați ai momentului. În 2022 a fost distins cu premiul UNITER pentru cea mai buna regie pentru regia integralei „ Trilogia minelor” de Csaba Szekely la Teatrul Dramaturgilor Români Bucureşti.
„În interiorul nostru s-a eliberat un muschetar”
Eroismul de capă şi spadă necesită pregătire specială, aşa încât, la repetiţiile pentru viitoarea premieră se adaugă antrenamentele de scrimă scenică ale actorilor cu actorul și antrenorul Andrei Dominte de la Universitatea Hyperion din Bucureşti.
Andrei Dominte, care va împlini pe 16 octombrie 28 de ani, a absolvit în 2020 Facultatea de Teatru și Film, domeniul Teatru, specializarea Artele Spectacolului la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Cu o pasiune aparte pentru luptele scenice, scrimă scenică şi cascadorie, Andrei Domide a absolvit şi UNEFS Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport.
„E foarte fain coordonatorul workshopului, Andrei Dominte. Este foarte pasionat și profesionist. Am senzația că știu să mă duelez pe bune și în interiorul nostru s-a eliberat un muschetar. Am lucrat foarte eficient în câteva întâlniri și am învățat mișcările de bază, denumirile și apoi într-o zi am primit «partitura» de mișcări de la Andrei. Atât eu cât şi colegii mei suntem foarte recunoscători pentru întâlnirea cu Andrei Dominte și Horia Suru. Va fi un spectacol plin de viață, iar scenele de scrimă vor fi antrenante. «Toți pentru unul și unul pentru toţi»”, ne-a mărturisit actorul Alin Stanciu.
„Cautăm, învăţam… ne reobişnuim cu spada. O să vedeţi în spectacol!”, spune şi actorul Răzvan Vicoveanu, care aminteşte că toţi actorii s-au mai „întâlnit” cu spada la cursurile obligatorii din facultate.
„În cadrul proiectului Cyrano de Bergerac avem parte de un workshop de scrimă condus de artistul Andrei Dominte. Fragmente din luptele pe care le vom învăța în cadrul workshopului vor fi folosite în spectacol în 2-3 momente. Pentru mine această experiență mă bucură și îmi dă un plus de entuziasm. Sunt necesare astfel de activități pentru că te țin în acțiune și înveți lucruri noi, folositoare meseriei noastre. Eu am mai făcut în timpul facultății cursuri de lupte scenice/scrimă artistică și acum a fost un bun prilej să-mi amintesc și să-mi perfecționez tehnica învățată”, ne-a precizat și actorul George Dometi.
Celebra piesă a lui Edmond Rostand a cunoscut, de-a lungul timpului, numeroase montări de excepție, dar a inspirat și câteva filme. Cele mai cunoscute dintre ele sunt „Cyrano de Bergerac” (1990), cu Gérard Depardieu, Anne Brochet și Vincent Perez, comedia „Roxanne” (1987) cu Steve Martin, Daryl Hannah și Rick Rossovich şi „Cyrano” (2021) cu Peter Dinklage.
Citiți principiile noastre de moderare aici!