Cererea a fost formulată într-un proces de suspendare a executării silite și a fost dublată de o solicitare de sesizare a Curții Constituționale referitoare la ordonanța de urgență 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.
[eadvert]
Printr-o sentință definitivă dată zilele trecute, Curtea de Apel Oradea a respins atât sesizarea instanței de contencios constituțional, cât și acordarea ajutorului judiciar, pe motiv că valoarea taxei de timbru, de 25 de lei, nu justifică „nici reducerea, nici eşalonarea, nici amânarea plăţii”.
Taxă de 22 de milioane de lei pentru o cerere de sute de milioane de euro
În 2017, Prepozitura Ordinului Canonic Premonstratens cu Hramul Sfântul Ștefan Primul Martir din Promotoriul Oradea chema în judecată statul român, cerând, printre altele, plata a 500 de milioane de euro pentru ”zădărnicirea dreptului de proprietate” asupra unui imobil din comuna Sânmartin, preluat de stat în 1937, „combinată cu lipsa totală de despăgubire de aproximativ 70-80 ani”.
Pentru această cerere a fost stabilită o taxă de timbru în valoare de 22,5 milioane de lei. În noiembrie 2018, Tribunalul Bihor a dispus eșalonarea plății în 48 de rate, care urmau să fie achitate începând din ianuarie 2019. Doi ani mai târziu, în luna mai 2021, Prepozitura Ordinului Premonstratens a renunțat la judecată.
Însă, cu două luni înainte, Direcția Economică din Primăria Oradea începuse executarea silită a ordinului canonic pentru suma de 12,1 milioane de lei, care reprezenta o parte din cele 48 de rate lunare datorate pentru plata taxei de timbru. Reprezentanții ordinului au contestat această măsură și au cerut suspendarea executării silite, cerere respinsă atât de Judecătoria Oradea, cât și de Tribunalul Bihor, în martie 2023.
Totuși, procesul referitor la executarea silită a continuat, iar în cadrul său Ordinul Premonstratens a mai făcut două solicitări: prima, de acordare a unui ajutor public judiciar pentru o taxă de timbru de 25 de lei, iar a doua – de sesizare a Curții Constituționale a României (CCR) cu privire la reglementări din ordonanța privind taxele de timbru.
Instanța: taxa e modică, nu se justifică reducerea sau amânarea plății
În primă fază, Tribunalul Bihor a respins cererile ordinului. În privința ajutorului public judiciar, instanța a arătat – potrivit unei hotărâri publicate pe portalul Rejust – că „pentru suma datorată – 25 de lei – nu se justifică, pentru o persoană juridică, nici reducerea, nici eşalonarea, nici amânarea plăţii”.
Cât despre excepția de neconstituționalitate, aceasta se referea la dispozițiile legale ce permiteau instanței să acorde unei persoane juridice reduceri, eșalonări sau amânări pentru plata taxei de timbru, dacă aceasta depășea 10% din media venitului net pe ultimele trei luni de activitate ori dacă valoarea taxei ar afecta „în mod semnificativ activitatea curentă a persoanei juridice”. Judecătorii Tribunalului au refuzat sesizarea CCR, arătând că „dispozițiile a căror neconstituționalitate este invocată nu conduc la soluționarea pe fond a cauzei, în condițiile în care acestea au fost formulate în procedura ajutorului public judiciar”.
Pe 10 august 2023, Curtea de Apel Oradea a dat dreptate Tribunalului și a respins recursul formulat de reprezentanții Prepoziturii Ordinului Premonstratens.
De remarcat că, la începutul anului trecut, Curtea Constituțională a fost sesizată cu o altă excepție, ridicată tot de ordinul canonic. Era vizată o prevedere din OUG 80/2013 care permitea scutirea de la plata taxei de timbru a oricăror „acţiuni, cereri sau acte de procedură pentru care se prevăd, prin legi speciale, scutiri de taxă judiciară de timbru”.
Trimite articolul
XCultele sunt scutite de taxa de timbru,aceasta a fost rea vointa din partea judecatorilor.