Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri o lege care dublează perioada pentru care poate fi emis ordinul de protecție pentru victimele violenței domestice.
[eadvert]
Astfel, instanțele pot emite aceste ordine de protecție pentru cel mult 12 luni, precizează noul act normativ, față de 6 luni, cât era prevăzut până acum.
„Durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecție se stabilește de judecător, fără a putea depăşi 12 luni de la data emiterii ordinului”, se arată în legea privind modificarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.
„Dacă hotărârea nu cuprinde nicio menţiune privind durata măsurilor dispuse, acestea vor produce efecte pentru o perioadă de 12 luni de la data emiterii ordinului”, mai arată documentul citat.
Proiectul de lege în acest sens a fost inițiat în luna mai a acestui an, de către 23 de deputați și senatori PSD, PNL, UDMR și USR. A fost adoptat în unanimitate la finalul lunii iunie, în Camera Deputaților, care a fost for decizional în acest caz.
„Abuzurile ce îmbracă forma violenței domestice se pot desfășura pe săptămâni, luni sau chiar ani de zile, sens în care considerăm că perioada de 6 luni este insuficientă pentru a fi atins scopul ordinului de protecție, anume cel de oferi victimei distanța necesară față de agresor, care să îi poată garanta siguranța fizică și emoțională. În realitate, asistența juridică acordată victimelor este insuficientă, fiindcă se acordă doar la prima instanță, însă nu în apel”, au arătat inițiatorii.
540 de procese pentru ordine de protecție, în Bihor
Aceștia și-au susținut proiectul și cu statistici care arată amploarea fenomenului violenței domestice în România. Astfel, în 2021, peste 23.000 de femei au căzut victime violenței fizice, 4.400 au fost amenințate, iar 100 au fost violate. În mai bine de 19.000 de cazuri, agresorii sunt sau au fost căsătoriți cu victima, au arătat inițiatorii proiectului.
La o simplă căutare pe portalul instanțelor a cazurilor de emitere a unui ordin de protecție sunt generate peste 65.000 de rezultate. Judecătoriile din Bihor au avut pe rol în ultimii patru ani peste 540 de procese ce vizau ordine de protecție. La Judecătoria Oradea, cel mai recent proces pentru o astfel de măsură de protejare a fost deschis pe 14 iulie, în timp ce Judecătoria Aleșd a admis marți emiterea unui ordin de protecție pentru o lună față de un inculpat care i-ar fi aplicat concubinei sale lovituri „ca unui sac de box”. În plus, judecătorii au dispus evacuarea bărbatului din locuință și i-au interzis să se apropie la mai puțin de 100 de metri de victima sa, ori să o contacteze telefonic. Instanța i-a explicat femeii că ordinul de protecție „nu îi poate asigura decât pentru o scurtă perioadă această situaţie (prevenirea actelor de violență – n.red.) şi (a fost emis – n.red.) doar în scopul înlăturării unui pericol pentru propria persoană, iar nu pentru asigurarea unui confort”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!