Cu o zi înainte să părăsească funcţia de ministru pentru Ape şi Păduri, în 2012, Lucia Varga a semnat o derogare de la lege pentru a fi permisă tăierea a 10.000 de metri cubi de masă lemnoasă tocmai în Parcul Naţional Retezat. „Acea derogare a fost cu toate avizele, vă pun la dispoziţie toate aprobările. Aprobarea a venit în primul rând de la Parc. Au fost motive strict tehnice, pentru doborâturi. Nu ştiu să existe acolo e neaplicare a legii şi a ordinului, dar o să verific”, a transmis Lucia Varga. Solicitată de JB să lămurească această problemă, pe data de 27 aprilie, Lucia Varga a promis să ne pună la dispoziţie documentaţia, însă nici până la această oră nu ne-a transmis înscrisurile promise. Ancheta realizată de ONG-ul Agent Green, reflectată de către cotidianul România Liberă arată nereguli în exploatarea masei lemnoase din Retezat, exploatare ce a debutat prin emiterea Ordinului pentru derogare, de către Lucia Varga. Sub titlul „Parcul Naţional Retezat, mutilat de defrişări permise de autorităţi”, sunt învederate eforturile şi riscurile la care s-a supus ONG-ul, prin care s-au confirmat mase lemnoase tăiate şi extrase ilegal din Parcul Naţional Retezat.
Derogarea s-a dat iniţial pentru eliminarea unei presupuse afecţiuni a arboretului, cauzată de un gândac de scoarţă. „Obiectivul documentației de derogare este eliminarea factorului destabilizator, pentru a se preveni pe cât posibil extinderea în continuare a uscărilor anormale, prin extragerea arborilor afectați de ipidae (n.r. gândaci de scoarță). (…) S-au analizat arboretele afectate de fenomene de uscare, cauzate de înmulțirea speciilor de insecte dăunătoare din genul ips, constatând că suprafața afectată de fenomene de uscare este de 111 hectare”, scria raportul Ocolului Silvic Retezat, Direcția Silvică Hunedoara, ce a stat la baza emiterii Ordinului. Acelaşi Ocol Silvic admite că pe lângă arborii cu probleme au fost tăiaţi şi arbori verzi, în cadrul aceleaşi campanii de igienizare, ce prespune tăierea a 10.000 de mc.
Arborii verzi şi insectele…
„În principal, au fost arbori uscați. Acolo unde a fost nevoie de regularizare, de contur pentru combaterea ipidelor, au fost și arbori verzi tăiați. Regularizarea este o metodă de prevenire a ipidelor. Derogarea ține până se exploatează masa lemnoasă prevăzută în ordinul respectiv al ministrului, în jur de 10.000 de metri cubi”, spune Dumitrescu, şeful Ocolului, potrivit căruia măsuri de prevenire a infestării cu insectele devoratoare de lemn au fost aplicate, dar fără ca răul să poată fi oprit. O comisie a Academiei Române a arătat, însă, că tocmai exploatarea economică a pădurii a condus la răspândirea acestei specii de gândac, prin doborârea arborilor valoroşi şi rămânerea în picioare a arborilor cu probleme, coroborat cu resturile de arboret tăiat rămase pe teren, ce au încurajat proliferarea acestui gândac.
Citiți principiile noastre de moderare aici!