Semnalul de alarmă tras de părinţi, dar şi de Jurnal bihorean și Bihon, în ceea ce priveşte numărul mare de teme date de profesori elevilor se pare că a ajuns şi la urechile ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru.
Drept urmare, acesta a declarat joi, 24 noiembrie 2016, că în cursul săptămânii care urmează va semna un ordin prin care se va reglementa câte ore poate şi trebuie să lucreze la teme un elev în afara şcolii.
„Luni voi semna un ordin de ministru prin care reglementăm câte ore poate şi trebuie să lucreze un elev sau o elevă în afară şcolii”, a declarat el în cadrul sesiunii online „De vorbă cu ministrul tău”.
Timp pentru teme
Ministrul a precizat şi cât timp ar trebui să-l petreacă un elev pentru a face temele, în funcţie de nivelul de şcolarizare la care se află.
„Pentru învăţământul primar este un cuantum de ore pe care trebuie să îl petreacă acasă ca să facă temele, care nu trebuie să depăşească o oră. Pentru învăţământul gimnazial, creşte gradul la două ore. Pentru liceu, sigur că trebuie să fie ceva mai mare. Asta este o obligaţie pe care trebuie să o coreleze fiecare dascăl, fiecare profesor, fiecare educator cu ceea ce gândeşte că este cuantumul de rezolvare a unei probleme sau sarcini sau a unei teme. Trebuie să gândească că este un prag, o limita de tolerabilitate pentru un elev care se află la o vârstă foarte fragedă şi care nu poate, nu are capacitatea psihologică şi biologică să se concentreze intelectual asupra unei astfel de sarcini după ce a stat un număr foarte mare de ore la şcoală”, a explicat Mircea Dumitru la „De vorbă cu ministrul tău”. Acesta a adăugat că acest lucru nu înseamnă că elevilor li se interzice să lucreze mai mult dacă vor ei acest lucru.
Teme de vacanţă
În cadrul emisiunii online au fost aduse în discuţie şi temele pentru vacanţă, ministrul subliniind că vacanţele de vară au fost transformate într-un fel de competiţie, de concurs, „câte sute sau mii de probleme să rezolvăm”. „Noi, oamenii maturi, aşteptăm vara pentru a putea să ne relaxăm, să ne odihnim, iar o elevă sau un elev care este în clasa a VIII-a, a IX-a, a X-a, a XII-a trebuie să lucreze încontinuu, în aşa fel încât în septembrie, când ajunge la şcoală, să nu o supere pe doamna învăţătoare sau pe doamna dirigintă şi să vină cu caietul de teme făcute”, a declarat Mircea Dumitru.
„Dacă nu se înţelege chestiunea aceasta printr-o pedagogie naturală, pe care ar trebui să o trăim, să o respirăm în mod firesc, atunci legiuitorul, în cazul de faţă ministrul Educaţiei, dă un ordin prin care spune, de pildă, ca la învăţământul primar, la casă pregătitoare, nu se dau teme acasă”, a conchis ministrul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!