Astfel, vor fi interpretate, începând cu ora 19:00, primele trei cantate din Oratoriul de Crăciun. Acesta a fost compus în perioada în care Bach şi-a desfăşurat activitatea la Thomaskirche din Leipzig, cele şase cantate ale compoziţiei fiind destinate a fi cântate în diferite zile ale sărbătorii naşterii Domnului, de la prima zi de Crăciun și până la Bobotează. Practic, primele trei cantate (însumând în total 35 de numere muzicale) sunt destinate celor trei zile ale sărbătorii de Crăciun.
În ceea ce priveşte structurarea compoziţiei, povestirea evanghelică a naşterii lui Iisus este presărată cu intervenţii solistice şi corale – reprezentând personaje sau grupuri (de magi, de păstori) ce au înconjurat evenimentele naşterii Mântuitorului. Această complexă creaţie, prin lumina şi bucuria pe care ni le transmite, este cu adevărat demnă de a sublinia măreția sărbătorii Crăciunului. Cei patru solişti vocali invitaţi cu această ocazie sunt Diana Țugui (soprană), Cristina Damian (alto), Marius Boroș (tenor) și Cristian Hodrea (bas), iar conducerea muzicală va fi asigurată de dirijorul Dorin Frandeș. La concert participă şi Corul Filarmonicii (dirijor Lászlóffy Zsolt).
Despre artişti
Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, soprana Diana Ţugui este adeptă a deschiderii în artă, manifestându-și această plurivalenţă prin abordarea mai multor genuri muzicale. A participat la masterclass-uri oferite de personalităţi ale cântecului. Totodată, este deţinătoarea mai multor premii de canto și de interpretare.
Născută la Alba-Iulia, mezzosoprana Cristina Damian și-a început studiile la „Liceul de Arte” în oraș, continuându-le la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În perioada 2000-2008 a fost angajata Operei Naționale Cluj-Napoca, iar din 2008 până în vara lui 2015 a fost solista Operei de Stat din Hamburg. În stagiunea 2009-2010 a fost distinsă de Fundația Operei de Stat din Hamburg cu premiul DR. Wilhelm Oberdorfer, pentru realizări deosebite. În prezent colaborează cu teatre ca Staatsoper din Berlin, Teatro Comunale din Trieste, Opera Națională din Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat „Transilvania”, Staatsoper Hamburg etc.
Tenorul Marius Boroș s-a născut la Piatra-Neamț și a absolvit studiile universitare la Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Din 2014 este doctorand în cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași. Este profesor de canto clasic la Liceul de Arte „Aurel Popp” din Satu Mare și lector universitar al Universității „Vasile Goldiș” – filiala Satu Mare.
Bas-baritonul Cristian Hodrea s-a născut la Cluj-Napoca, urmând studiile la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” din oraşul natal. A continuat studiile superioare la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, absolvind mai multe specializări. Din 2015 este asistent universitar doctorand în aceeași instituție. Are o bogată experienţă solistică, a realizat spectacole pe mai multe scene din țară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!