Iubitorii genului vor fi încântați auditiv cu „Oratoriul Creațiunea” a compozitorului J. Haydn. Despre concert, dirijorul olandez s-a arătat foarte entuziasmat. „Sunt fericit că mă aflu pentru a doua oară în Oradea, după ce anul trecut am avut plăcerea să dirijez un concert Beethoven. Am păstrat legătura cu conducerea Filarmonicii, care mi-a făcut propunerea de a susține și un concert vocal simfonic. Așadar am spus ok și am venit. Despre Creațiunea lui Haydn pot să spun doar că din păcate acest Oratoriu se cânt foarte rar și mă bucur că am ocazia să-l dirijez aici la Oradea. Sunt fericit și pentru faptul că voi lucra cu tineri, iar corul m-a impresionat. Nu mai rămâne decât să spun că vă așteptăm la concert”, a precizat Theo Wolters.
Un Haydn de colecție
Soliștii concertului vor fi Barabas Annamaria (soprană), Cristian Mogoșan (tenor) și Iustinian Zetea (bas). Soprana Barabas Annamaria a declarat că „este pentru a doua oară când intrepretez această lucrare, care este foarte aproape de inima mea, deoarece are multe variațiuni care sunt pe placul meu. Pentru mine e o provocare și pentru că voi cânta pentru prima oară în această formulă, cu Cristian și Iustinian și la baghetă Theo Wolters”.
La rândul său tenorul Cristian Mogoșan a spus că „Oratoriul Creațiunea este o piesă de anvergură, inspirată din Biblie (Geneza). Eu am mai colaborat cu Theo Wolters și cu Iustinian, însă e prima oară când voi cânta alături de soprana Barabas Annamaria. În orice caz legat de lucrare pot să spun că din crațiile lui Haydn e cea mai cunoscută și cea mai cântată. O să vedeți e ceva înălțător să auzi corul care întruchipează îngerii, cum dialoghează, precum și replicile care și le dau Adam și Eva. În general este vorba despre cuvântul lui Dumnezeu pus pe buzele noastre ale soliștilor de compozitor”. Iustinian Zetea s-a arătat la rândul său încântat de piesă precizând că „e o plăcere să cânt într-un astfel de concert care pune în valoare vocile cântăreților, pe care nu le menajează. Creațiunea este o piesă complexă care transmite o bucurie și o energie pozitivă”.
Despre soliști
Theo Wolters s-a născut într-o familie de muzicieni. În copilărie a început să studieze trompeta. A absolvit Conservatorul din Maastricht, unde a studiat trompeta și a fost trompetist solist al Orchestrei Regale Concertgebouw. În cariera sa a dirijat mai multe orchestre filarmonice din mai multe țări, iar din 2010 este prim dirijor al Orchestrei Filarmonice din Sibiu și dirijor invitat al Orchestrei Filarmonicii din Cluj-Napoca.
Soprana Barabas Annamaria s-a născut la Baraolt. Este absolventă a Conservatorului din Lausanne (Elveţia). În 2008 este finalistă la cea de a III-a ediţii a Concursului internaţional de canto pentru voci tinere „Franco Alfano” de la Sanremo (Italia). Obţine premiul al III-lea la Concours International de Jeunes Chanteurs lyriques, în 2009, la Nimes (Franţa).
Tenorul Cristian Mogoşan s-a format la şcoala muzicală clujeană, este absolvent al Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca. Devenind student urmează cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, Facultatea de Artă Scenică, specializarea Canto. În prezent este angajat al Operei Naționale Române din Cluj și profesor asociat al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”.
Reprezentant al tinerei generații de cântăreți români de operă, basul Iustinian Zetea a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, unde în prezent urmează studii de doctorat. Din 2012 este solist al Operei Naționale București. Zetea este laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale: Concursul Internațional de Canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra”, Concursul Internațional „Hariclea Darclée ”, Concursul Internațional „Sabin V. Drăgoi ”, Concursul Internațonal „Vox Artis ”, Concursul Internațional „Alexandru Fărcaș”, Concursul Național de Lied „Ionel Perlea”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!