Veselie, curcubeu şi energie. Sunt elemente care o caracterizează pe actriţa Adela Lazăr şi care răzbat şi din picturile ei. La Muzeul Ţării Crişurilor a fost vernisată, miercuri la prânz, expoziţia cu lucrările ei, intitulată „Oradea mea de turtă dulce”.
Expoziţia este, după cum spune Adela Lazăr, un fel de cadou pe care îl face Oradiei, pentru că Oradea acum 15 ani a adoptat-o când a intrat la Teatrul Regina Maria – ea fiind din Târgu Mureş – şi de 15 ani Oradea este şi Oradea ei. Lucrările reprezintă clădire emblemă ale oraşului precum Palatul Apollo, Palatul Vulturul Negru, Casa Darvas La Roche, Palatul Rimanóczy Kálman Jr., Teatrul Regina Maria sau Palatul Moskovits Miksa, transpuse metaforic.
La vernisaj, Adela a fost înconjurată de prieteni, de colegi de teatru. A fost prezenţi şi membrii juriului Festivalului Internaţional de Teatru Oradea, aflat în plină desfăşurare: criticii de teatru Ion Parhon și Elisabeta Pop și actorul de teatru și film Ion Sapdaru.
Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, spune despre expoziţia pictactriţei că este nu numai o expoziţie foarte colorată, dar este o expoziţie care emană multă bucurie şi care ne dezvăluie un suflet. „Câteva lucruri din CV-ul Adelei m-au impresionat şi care sunt importante pentru a înţelege profilul Adelei Lazăr. A terminat un liceu pedagogic. Apoi Facultatea de Psihologie şi Psihopedagogie, ceea ce spune foarte mult despre începuturile vieţii ei profesionale, pentru că a fost învăţătoare la un spital din Târgu Mureş, pentru copiii internaţi la secţia de chirurgie vasculară. Acolo, spune ea, a învăţat să preţuiască viaţa. Expoziţia ei demonstrează că dincolo de durere există bucurie, şi noi trebuie să trăim bucuria”.
Având în vedere că expoziţia este de fapt o poveste pictată, Aurel Chiriac a apelat la un scriitor pentru a vorbi despre lucrările Adelei. Aşa încât, Ioan Moldovan, directorul revistei „Familia”, spune că pentru a fi simţitor la un asemenea eveniment, trebuie să te eliberezi de tot ceea ce înseamnă exterioritate, tot ceea ce înseamnă lumea înconjurătoare, pentru că intri într-un tărâm feeric. Este o metaforă pentru tipul de sensibilitate artistică a Adelei. „E vorba de o dulceaţă, de o savoare a existenţei. Ni se transmite prin toate aceste tablouri un sentiment feeric al existenţei, şi faptul că această feerie este nu doar realizată prin materiale, ci şi prin dualitatea misterioasă a omului, este şi prezenţa celeilalte zâne mici pe lângă zâna cea mare . Ele împreună au dat naştere acestei invitaţii pentru sufletul nostru care se descreţeşte.”
„Trebuie să fim fericiţi”
Adela Lazăr a mulţumit directorului Aurel Chiriac că a răspuns dorinţei sale de a expune într-un „muzeu adevărat”. Spune despre ea că este un pictor amator, care pictează cu suflet. „Tot ceea ce vedeţi aici izvorăşte din sufletul meu, din imaginaţia mea, aşa cum simt eu. E forma brută, absolut deloc cizelată. Mi s-a mai spus de-a lungul timpului că ar trebui să iau cursuri de pictură, dar cunoscându-mă am spus – mai bine fac cum simt eu”. Oradea este acum casa ei, şi tablourile din expoziţie sunt dovada vie – spune ea – că se simte bine, „că există culoare, că există bucurie, că trebuie să fim fericiţi şi să vedem partea bună în absolut tot ceea ce ni se întâmplă”.
Un aport deosebit în organizarea expoziţiei l-au avut Amalia Moldovan de la secţia Relaţii Publice şi Aurel Roşu, şeful secţiei de artă. De altfel, Adela le-a mulţumit mult pentru ajutor dezvăluind faptul că atunci când a urcat scările spre sala de expoziţie a fost „ca un copil într-un magazin de jucării”.
Expoziţia va rămâne deschisă până în 23 iunie. Preţul biletelor: 8 lei – adulţi; 4 lei – copiii peste 4 ani, elevi, studenţi, pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii de până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, angajații actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională. Cu acest bilet se pot vizita toate expoziţiile temporare din Muzeul Ţării Crişurilor.
23 iunie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!