În aceste zile, administrațiile din județ își votează bugetele și își numără banii pentru investiții.
[eadvert]
„Viziunea noastră a fost să micșorăm cheltuielile cu angajații din Primărie și instituțiile subordonate și să alocăm mai mulți bani pentru investiții”, spune primarul de Salonta. E doar una dintre explicațiile faptului că administrația Török László a reușit să aibă cea mai mare cotă din buget destinată investițiilor – 63%, din întregul județ.
„Pentru întreținere, în Salonta va fi cheltuită suma corespunzătoare procentului de 36,17%. Conform statisticii Consiliului Județean, Salonta administrează cel mai eficient bugetul, dintre toate orașele asemănătoare din județ”, ne-a spus șeful Primăriei Salonta.
Conform studiului, dacă la Salonta cheltuielile pe cap de locuitor cu personalul din primărie sunt de 186 de lei, la Beiuș în schimb sunt de 448 lei. Localitatea Săcuieni cheltuie la acest capitol 310 lei, Aleșdul 258 de lei, Marghita 335 de lei, iar Sânmartin 270 de lei. Un alt indicator sunt veniturile proprii pe gospodărie, exprimate în mii lei: Salonta 1,703 mii lei, Marghita 1,179 mii lei, Săcuieni 0,932 mii lei, Sânmartin 3,681 mii lei, Aleșd 1,164 mii lei, Beiuș 1,479 mii lei și Valea lui Mihai 1,285 mii lei.
„Cred că fiecare buget a avut de suferit în pandemie, fiindcă firmele nu s-au mai dezvoltat conform viziunii. Norocul nostru a fost că firmele care «au tras la căruță» și anul trecut lucrează și în acest context, astfel încât veniturile nu sunt mai mici decât anul trecut. Bugetul unui oraș e ca bugetul unei familii. Dacă îți stabilești prioritățile, poți avea și o viziune. În planul de investiții noi avem modernizare de străzi de un milion de euro, avem prevăzută în buget cota de participare pentru lucrările de canalizare, lucrări care se vor reflecta într-un salt calitativ al vieții oamenilor din comunitate, practic aproape tot orașul va avea canalizare. Noi ne concentrăm și pe lucrări ce vizează apele pluviale. Salonta fiind așezată pe o mlaștină, noi facem în fiecare an reabilitări. Avem apoi prinse lucrări de reabilitări la blocuri, precum și reabilitarerea și modernizarea Parcului Central Piața Libertății, o lucrare de 6 milioane de lei. Am asigurat bani în buget pentru studii de fezabilitate, considerând că aceste studii sunt cumva ca și clasele pregătitoare, când țintești să iei bacalaureatul și să ajungi la facultate. Nu poți ajunge la facultate fără clasele pregătitoare, iar prin aceste studii, noi investim în viitor”, spune primarul Török László.
Orașul dezvoltării sustenabile
Modul de administrare al Salontei e și parte a unui studiu realizat de grupul de cercetare din cadrul Facultății de Geografie a Universității „Babeș Bolyai” care a evaluat dezvoltarea preconizată a localităților românești cu ajutorul unei metode certificate de un institut internațional de cercetare.
„Studiul a examinat care orașe și comune pot prezenta o dezvoltare semnificativă până în 2030. Potrivit datelor colectate de cercetători, în afara reședinței de județ, doar Salonta este o localitate cu dezvoltare sustenabilă. Pe baza indicatorilor actuali, Salonta poate trece printr-o dezvoltare semnificativă până în anul 2030, e concluzia cercetătorilor”, spune primarul Salontei.
Nu doar banii din bugetul local sunt destinați pentru investiții.
„Depunem proiecte (și) pentru fonduri europene. Conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, împreună cu directorul general Marcel Boloș, ne-a dat prilejul de a discuta despre cum Salonta să atragă cât mai multe fonduri prin proiecte din planul bugetar al Uniunii Europene, până în anul 2027. Principalele domenii sunt: economia, gestionarea energiei, protejarea mediului, industria și agricultura, infrastructura, educația, sănătatea, sportul, digitalizarea și sectorul de investiții”, a explicat primarul Salontei.
Török László s-a lansat deja cu proiecte într-unul unul dintre aceste domenii, demarând licitațiile în vederea întocmirii planului tehnic pentru autobuzele hibrid și pentru modernizarea rețelei de drumuri pentru traseul acestora.
Pe de altă parte, administrația din Salonta spune că este deja aproape sigur că nici în acesta nu se vor organiza Zilele Salontane. În bugetul pe 2021, în nicio rubrică nu apar programele din cadrul Zilelor Salontane. Evenimentul de mai multe zile, la care participă în fiecare an peste 10 mii de persoane, a fost anulat și anul trecut, din același motiv: pandemia. Primăria ar putea amâna organizarea evenimentelor până la toamnă, dacă situația epidemiologică o va permite. Deocamdată însă, așa cum arată bugetul pe 2021, evenimentul nu va fi organizat.
Trimite articolul
Xok, daca salontanii traiesc mai bine atunci eu i-i felicit. Salonta pare un oras care se descurca binisor, au de multa vreme parc industrial si se simte. Daca se face si drumul de la oradea spre arad le va fi si mai ok investitorilor de acolo si zona va prospera. Spor!
Bravo Torok Laci, om serios, ambitios, de incredere, am fost colegi la Universitate, Imi face placere sa vad ca e pe creasta valului de ani de zile, rezista si se zbate, orasul Salonta se dezvolta si salontanii il apreciaza si il sustin.