Primăria Oradea a demarat programul de bugetare participativă pentru anul 2024 prin lansarea platformei online „Oradea – Bugetare participativă 2024”. Această inițiativă își propune să ofere locuitorilor orașului posibilitatea de a se implica activ în procesul de selectare și finanțare a proiectelor care urmează să fie implementate în vederea îmbunătățirii condițiilor de trai în Oradea.
[eadvert]
În perioada 22 aprilie 2024 – 23 iunie 2024, orădenii pot propune proiecte pentru îmbunătățirea cartierului lor, având la dispoziție un buget total de 1.500.000 lei. Fiecare proiect poate obține o finanțare de la bugetul local de maximum 100.000 de lei, inclusiv TVA. Selecția proiectelor se va face în funcție de numărul de voturi obținute prin platforma online și la întâlnirile publice, până la epuizarea sumei disponibile.
„Pot participa la această campanie persoanele fizice care au domiciliul, reședința, lucrează sau învață în Municipiul Oradea şi care au împlinit vârsta de cel puțin 16 ani. Depunerea proiectelor se poate realiza strict prin platforma online dedicată bugetării participative – activ.oradea.ro, de către persoane înregistrate cu cont de utilizator”, a transmis Primăria Municipiului Oradea.
Un cetățean poate depune oricâte proiecte dorește, în oricare dintre domeniile precizate.
Pentru a fi validate în cadrul procesului de bugetare participativă, proiectele trebuie să îndeplinească mai multe criterii de eligibilitate, precum să fie de interes local, să nu contravină reglementărilor sau prevederilor legale în vigoare și să se încadreze în bugetul maxim alocat.
Programul de bugetare participativă organizat în Oradea pentru anul 2024 cuprinde mai multe etape, printre care înregistrarea pe platformă, depunerea proiectelor, analiza tehnică și legală a acestora, votul cetățenilor și selecția finală a proiectelor. De asemenea, să se refere doar la lucrări publice constând în modernizare, să nu fie contrare cu planuri aflate în derulare, să fie delimitate zonal și să se încadreze în domeniile prevăzute în Regulament.
Bugetarea participativă organizată în Municipiul Oradea în acest an cuprinde următoarele etape:
1. Înregistrarea pe platformă: înregistrarea se face pe platforma online activ.oradea.ro, fiind obligatorie pentru a putea trimite propuneri de proiecte.
2. Depunerea proiectelor: fiecare cetățean poate formula una sau mai multe propuneri de proiecte. Valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 100.000 lei (inclusiv TVA).
3. Analiza tehnică și legală a proiectelor: va fi realizată de către o comisie constituită la nivelul Primăriei Municipiului Oradea. Comisia analizează conformitatea proiectelor inițiate cu prevederile prezentului Regulament, cu alte prevederi legale în vigoare. Comisia își rezervă dreptul de a ajusta proiectele.
4. Votul cetățenilor: Vor fi 2 etape de vot: online și la întâlnirile organizate în cartiere și companii din Oradea. O persoană poate vota atât online, cât și la întâlnirile organizate. Pentru a vota online, cetățenii trebuie să se înregistreze pe platformă sau să se autentifice cu contul de Facebook.
5. Selecția finală a proiectelor se va realiza după dezbaterea în cadrul întâlnirilor publice cu cetățenii din cartierele orașului.
Calendarul propus este următorul:
27.03.2024 – Lansarea portalului
22.04.2024 – 23.06.2024 – Depunerea de proiecte
24.06.2024 – 07.07.2024 – Verificarea și validarea proiectelor depuse
08.07.2024 – 08.09.2024 – Votarea online
09.09.2024 – 30.09.2024 – Întâlniri publice și votarea proiectelor
Informații suplimentare cu privire la procesul de bugetare participativă puteți afla prin: platformă online: activ.oradea.ro; email : primarie@oradea.ro; telefon: 0259.437.000 interior 248.
Trimite articolul
XBravo, PMO! Așa ceva…. Să vă voteze cetățenii, plătitoriii de taxe și impozite! Și să nu aveți nici măcar un cont, gol! Sunteți cei mai și mai!
Eu ii invit pe oradeni sa NU propuna nimic si sa boicoteze cretinatatea asta numita “bugetare participativa”!
Oradeanii sa urmeze vointa celor din Nufaru 1 care au cerut sa se taie toti copacii si spatiile verzi ca sa fie transformate in parcari. Orasul trebuie facut parcari peste tot, si trebuie largite strazile la 4-6-8 benzi. Cereti taierea copacilor peste tot
Vrem un templu al lui zeus ilie, unde sa vina toti sa-l admire.
Musai si o statuie maaaaaaaaaaaaaare de porfir.
Cea mai mare, cum le place adulatorilor sa zica.
Cel mai mare cel mai dezvoltat templu.
“ACEASTA PAGINA NU EXISTA” este mesajul care apare cand intru pe activ.oradea.ro
Un inceput excelent…
-
Primaria face ce vrea, de parca tu stii ca ce si cati au cerut in realitate asa ceva? Voi chiar puneti botul la dictatura din Oradea
Cereti parcari peste tot, cereti demolari defrisari sa avem sosele cu 6-8 benzi. Sa arate a metropola Oradea, vrem parcari, taiati copacii, si betoane.
-
Exact asta se face in Oradea , nu mai e necesar sa o cerem 🙁