Concitadinii noștri sunt invitați să îngrijească și să dea culoare unui ghiveci de beton de pe „Faleza Florilor”.
[eadvert]
Din această primăvară, pe malurile Crișului Repede va fi o adevărată „explozie” de flori și culoare. Sau cel puțin așa promite Ioan Popa Baciu, cel care s-a îngrijit ca în peste 950 de ghivece din beton de pe malurile Crișului Repede să fie plantate flori. Inițiativa acestuia este mai veche, ea a fost lansată în 2017 și a continuat în anii următori. În acest an însă, el și-a propus să invite orădenii, indiferent de vârstă sau locul de muncă, dar și școlile, grădinițele și alte instituții, să decoreze ghivecele cu mesaje motivaționale. Totul cu scopul de ieși în natură și de a amenaja un loc cât mai atractiv pentru turiști sau pentru localnicii care vor să se bucure de o plimbare în zonă.
„Acel frumos loc de promenadă nu doar va înflori cu mii de flori, ci va prinde și culoare. Copiii și nu doar ei, se pot înscrie la ateliere de desen pe ghivece, pe care își vor lăsa amprenta desenată cu mesaje motivaționale. Școlile din oraș, persoane fizice sau juridice, se pot înscrie pentru a «adopta» un ghiveci sau mai multe. «Adopția» constă în faptul că se vor aloca ghivecele pe care le pot personaliza cu mesaje desenate și se vor planta flori perene (3, 4 în funcție de soi), de care se vor îngriji ca de «copiii lor» până la toamnă. Suntem mândri de ceea ce oferă Oradea concitadinilor noștri și celor ce calcă pragul acestui oraș minunat. Putem oferi și noi la rândul nostru, așa că vă invit să puneți de o parte din timpul vostru ca să vă implicați în proiectul «Faleza florilor».
Cred că mulți dintre voi vă amintiți de acest proiect pe care l-am inițiat în 2017, dar pandemia ne-a pus pe pauză anul trecut. Sute de copiii, grupe de grădiniță, școlari, pensionari, oameni simpli, o grămadă de firme și cultivatori de flori s-au implicat în acest proiect.
Implicarea noastră în cetate nu se încheie în cabina de vot, noi suntem viața acestui oraș și putem să-l facem să strălucească de culoare și frumos, așa că, haideți alături de noi! Adoptați un ghiveci de beton și faceți-l să înflorească!
Primarul orașului, Florin Birta, a îmbrăţişat fără rezerve acestă inițiativă, nici nu m-a surprins, știu ce fel de om e. Așa că avem tot ce trebuie pentru ca în primăvara asta să avem cea mai frumoasă faleză și să ne «răzbunăm cu flori» pe pandemie”, a scris Ioan Popa Baciu.
Acesta a precizat că se va încerca securizarea zonei împotriva eventualelor tentative de furt și vandalism, lucru care se va realiza cu sprijinul Primăriei Oradea.
Atelierul de desene va fi coordonat de artista Alina Cristina Ierugan, inițiator al proiectului național „Copilărie pe asfalt”.
„Ca de fiecare dată, ABA Crișuri răspunde prezent, împreună vom igieniza și zugrăvi ghivecele și vom curăța malurile să fie totul «parfum». ECO Bihor s-a angajat, la inițiativa domnului primar și cu implicarea d-lui director Pásztai Sándor, să pună la dispoziție peste 35 mc (cam 1.000 de saci) de compost pentru flori. Mulțumesc pe această cale pentru disponibilitate și implicare. Deși abia am început, câteva clase de copiii au anunțat că vor pe faleză (clase de copiii de la Liceul Greco Catolic «Iuliu Maniu», grupe de copiii nevăzători de la Centrul Cristal, Grădinițele nr. 54 și Româno-Americană, Școala privată Winnie Academy etc. )”, a mai precizat Popa Baciu.
Proiectul se va derula începând cu data de 3 martie 2021.
Înscrierea se face deja, printr-un mesaj privat pe Facebook, Grupul Faleza Florilor Oradea sau la numărul de telefon 0732- 403.464 (whatsapp).
Trimite articolul
X“să adoaptă”?
Hat,noi vrem să adoptă o floriciche, dar sperăm că procedură de adopție să nu fie pre complicat, ca și procedură de adopție la copil, igen?
-
Am glumit, dna Crina, știu că e greșeala de tehnoredactare.
Se întâmplă la case și mai mari.
Am glumit, dna Crina, știu că e greșeala de tehnoredactare.
Se întâmplă la case și mai mari.
Ok,frumoasă inițiativa,dar să angajați și pază.
Vă spun din propria experiență
Birta e treaba ta sa ingrijesti faleza.
Lasa tu smecheriile baiatule.
AAA,nu nu nu sa nu se duca ca toate are coronavirusi
,,Copilăriei pe asfalt” … Si când te gândești căci aveam Crisul care trebuia doar îngrijit. Acum bucurati-va de natură în ghiveci de beton.
-
Zici si tu doar sa te afli in treaba. Alt betonist. Crisul trebuie sa fie si este din ce in ce mai ingrijit iar florile de pe faleza i-i vor da un aspect si mai frumos pe langa iarba si copacii de pe diguri. In ghivece din beton ca sunt afara, dashteptule!
Hai sa impartim covidu!
-
Na nu mai manca rahat ca si asa esti plin. Mult mai repede raspandesti covid in clasa decat pe malul crisului. Si de unde ai scos-o ca corona se raspandeste prin aerul rece din atmosfera deschisa? Bai de unde tot apareti?
-
Pai atunci de ce ne mai obliga autoritatile sa
purtam masca si pe strada desteptu sulii ? si foarte bine zice unul mai sus, azi maine vei gasi spatiu verde in Oradea doar la ghiveci.-
kknarule, pentru ca oamenii nu au inteles sa respecte distanta si inauntru si afara si te poate scuipa in ochi un covid in statia de tramvai. Si mai ales ca tu la randul tau balesti in toate partile. Si da, e o masura de rahat purtatul mastii in camp. cei care au dat-o nu s-au priceput mai bine, a fost prea complicat pt ei sa detaileze asa ca au dat o regula la gramada. Dar asta nu inseamna ca n-ai pic de minte sa gandesti ca singur pe mijlocul trotuarului nu ai de unde lua virusul.
Nici una din regulile astea nu sunt 100% safe(nu sunt nici 10% fiecare individual), toate sunt menite sa ne creeze o cultura de a nu ne mai freca unul de celalat cu un virus care DOAR asa se raspandeste. Dar v-ati bagat capul in nisip si acum vedeti doar extreme. Incercati sa intelegeti cum functioneaza molima asta si veti sti sa va protejati si singuri veti sti de ce si cand e util sau de ce si cand e mandatoriu sa porti echipamente de protectie(masca).
Cu spatiul verde si tu doar sa te afli in treaba. Daca abstractizezi asa si faci antologie, apai afla ca toate orasele sunt niste ghivece. Doate parcurile, toti copacii, toate tufele sunt in niste ghivece de diferite dimensiuni. In foarte putine locuri vei gasi in oras spatiu verde asa cum e in natura, la ala i-i spune boschetarie, jungla sau zona lasata in paragina. Iar daca vorbesti de spatii verzi municipale asa cum sunt ele percepute de popoarele occidentale te rog sa ne dai exemple si cifre, pana una alta suprafetele lor se maresc nu scad. Deci nu te alarma, te anunt eu cand vor scadea.
Cert e ca oamenii aia vor sa faca o treaba buna, un mic proiect care sa faca anul 2021 diferit de 2020 pt unii care se implica si voi veniti aici si va bateti joc in loc sa le ziceti: Bravo – dar colorati-le frumos sa nu se vda betonul ca ne irita si aveti grija sa va protejati si sa protejati cand desfasurati activitatea. Nu faceti absolut nimic civic pt oras, doar comentati iar cand altii vor sa faca ceva va bateti joc de ei. Faina treaba, ce sa zic.
-
-
O sa va ceara primaria taxa si impozit😂😂😂
Felicitări!!!!!!
Ce bine ar fi că acest proiect să fie multiplicat in cât mai multe orașe!