Orădenii dar şi turiştii s-au fotografiat joi seara cu cele cinci statui vivante inspirate din decorațiunile în stilul Art Nouveau ale palatelor orădene, oferite de Oradea Heritage – Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor împreună cu Asociația Culturală Teatrul de Copii.
[eadvert]
Prima ediţie a evenimentului intitulat Vivante Belle Epoque se desfăşoară pe parcursul a trei zile – 27-28-29 iulie, în intervalul orar 17-21. Atât cei mari, dar mai ales cei mici au privit joi fascinaţi siluetele încremenite, încercând să surprindă un surâs sau o mişcare a mâinii. „Mami, ţi-am zis că e vie! Uite, a mişcat ochii!”, a spus fericită o fetiţă care a urmărit câteva minute încremenită una dintre statuile vivante.
„Reinterpretarea simbolurilor din frizele cu siluetele feminine ce dansează, de pe fațada Palatului Vulturul Negru dinspre str. Independentei se regăsesc în statuia denumită – Dansante, ce sugerează că își așteaptă partenerul de dans, schimbând din când în când poziția mâinilor. Simbolurile Palatului Fuchsl din strada Independenței, ce are ca decorațiuni ciorchini de struguri sunt prezentate artistic și futurist în statuia denumită – Dextrana. Portalul spre epoca modernă este sugerat de silueta feminină, ce a încercat să treacă în timp spre un nou secol și a fost prinsă în ferestră. Selecta este captivă în sticla și doar poate să zâmbească din când în când. Inspirată din vitraliul cu Vulturul Negru, statuia Liberta este reprezentată printr-o siluetă feminină înaripată sugerând că levitează într-o poziție gânditoare, parcă pregătită să coboare în lumea agitată a urbei, în care aripile nu sunt potrivite, dar nevoia de libertate în exprimare și vestimentație trebuie să fie prezentă. Fotograful hazliu Clișo, animează strada Libertății surprinzând trecătorii care își fac fotografii cu statuiile”, descrie fiecare personaj Angela Lupşea, director executiv Oradea Heritage.
Conceptul artistic și tehnic aparţin unei echipe de specialişti care şi-a adus contribuția la realizarea statuilor vivante: scenograful Mădălina Baciu, Dana Drăgoiu – machiaj, Anna Cellino – costumier, Peter Papp – componente tehnice, mecanisme – RXP Advertising, fotodesigner Larisa Birta și coordonatori de proiect Șerban Borda și Angela Lupșea.
Pe parcursul evenimentului statuile au momente de pauză de câte 10 minute. Din când în când, un alt protagonist intră în personaj. Statuiile vivante sunt întruchipate de: Alina Leonte, Maya Bolovănescu, Cristina Floruța, Andrea Nagy, Isabela Gyori, Izabella Beganyi, Evelin Osvald și Șerban Borda.
Oradea Heritage intenționează să prezinte conceptul statuiilor vivante și în alte localități din judeţ, promovând astfel frumuseţea clădirilor art nouveau orădene. Evenimentul Vivante Belle Epoque va avea loc în fiecare an în curtea Casei Darvas și pe strada Libertății, având teme diferite și invitați din țară sau străinătate.
Trimite articolul
XDrumul spre prostul gust e pavat cu bune intenţii.
Se spune că gusturile nu se discută. Aşa este, dar pe de altă parte ştim cu toţii că există gusturi bune şi gusturi proaste. Poarta kitsch-ului se deschide mai uşor în faţa celor cu bani.
Care turisti ma, CARE TURISTI? unde naiba sunt turistii aia, ca numa nu ii vezi?
Nu va mai opriti cu circul?