Zeci de orădeni s-au perindat sâmbătă după-masa prin parcarea Parcului Brătianu admirând „bulele de săpun” ale picturii murale „Dream Big”. Peretele de 660 m² a fost pictat timp de o lună de către artiștii stradali orădeni: Roxie Netea, Cristian Sabău, George Hociung și Ervin Racz.
Tema muralului invită orădenii să aibă curajul de a avea vise îndrăzneţe. Pictura stradală ilustrează trei copii care suflă baloane de săpun, simbolizând aspirațiile și imaginația nelimitată a copilăriei.
„După o lună de muncă suntem epuizaţi, dar fericiţi întrucât am ajuns la finalizarea lucrării. Ceea ce mă bucură şi mai mult e aportul comunităţii, că doar pentru oameni este făcut şi ei au vibrat, au înţeles mesajul, s-au organizat, pe frig, pe îngheţ. Ne-au îngheţat şi culorile, şi cu toate astea s-a întâmplat minunea asta”, spune Roxie Netea, coordonatorul proiectului.
Fiecare artist din proiect are câte zece bule realizate, restul sunt făcute de voluntarii pe care cei patru i-au coordonat”.
[eadvert]
„Am avut în fiecare zi câte trei, patru voluntari pe care i-am coordonat, am mai intervenit peste bulele lor ca să arate estetic conform proiectului. Printre voluntari majoritatea au fost artişti locali pe care i-am contactat pe internet dar au fost şi amatori cu inclinaţii artistice. Nu am refuzat pe nimeni. Dacă au vrut să picteze le-am oferit cadrul şi au putut să se exprime”, a explicat artista.
Printre voluntari s-au numărat: Jder Brothers, Laura Drumia, Kapitan Csabi, Adela Lazăr, Kinga Hollo, Rovid Gyuszi, Bihari Barna, Andrea Kovacs, Amalia Buie, Mădălina Baciu, Maria Erneyi, Pazman Andor, Cristina Laura, Delia Chioveanu, Cristina Hanga, Delia Tirla, Horea Sălăgean, Anca Maghiar, Diana Borodean, Teodora Vlaicu, Adonis, Andreea.
Multă lume curioasă la inaugurare, mulţi orădeni s-au fotografiat cu „bulele” din pictura murală, alţii făcându-şi curaj să se murdărească pictând câte un colţ de perete care le-a fost oferit în cadrul unui workshop de graffiti & street art atât pentru adulți cât și pentru copii. Doritorii s-au putut familiariza cu tainele artei stradale, cu cromatica, materiale utilizate, conceptul şi tematica unui mural.
„Îmi place pentru că văd că e multă lume, deşi vremea e un pic ciudată. Nu au venit doar la inaugurare oamenii, deja vin constant de când am început proiectul. Am primit şi comenzi. Sunt oameni care îşi vor animalul preferat în bulă, sau îşi vor copilul pictat. Dacă ne va permite vremea, de ce nu! Noi nu închidem taraba când se încheie proiectul”, ne-a mărturisit Roxie Netea.
De altfel, două dintre fetiţele ale căror chipuri apar în murale sunt nepoţelele Roxanei, Silvia şi Victoria, iar câteva chipuri de băiat îl ilustrează pe Adam, fiul artistului Ervin Racz. Copiii au fost şi ei prezenţi la eveniment să admire muralul în varianta finală sau să îşi aducă şi ei contribuţia cu pensula pe peretele parcării.
La inaugurare, atmosfera a fost completată de prezența truck-ului Bers Nova, a unui food truck, a unei colecții de viniluri, iar coloana sonoră a fost asigurată de DJ-ul Rubbish Ending.
Proiectul a fost finanțat prin programul de bugetare participativă 2002 şi este rezultatul colaborării dintre Visit Oradea și Asociația D’Art și a fost coordonat de artistul orădean, membru U.A.P. Bihor, Roxana Netea.
Trimite articolul
XCum sa lipseasca trompetele pseudointelectuale ale covrigului de la acest eveniment monden de clasa superioara? Un alt episod al babei vopsite la nesfarsit cu gauri in bugetul pensiei pe prostii nefunctionale. Imaginea orasului si a fiecaruia e boala care mananca pana-n oase urbea oradeana. Se intorc ungurii jidani in morminte cand vad circul post decembrist care s-a instaurat in frumosul oras de altadata construit de catre arhitecti de clasa inalta dintr-un imperiu care a lasat opere de arata in urma lui. Taranul de la primarie, iar acum la prefectura, e preocupat de propriul buznar si cultu personalitatii la care zideste cu spor. Vai s-amar.
Poate ne explica si noua marii artisti controlati din spate ce e cu maimutoiul ala si pestii cu un ochi, sa nu murim prosti. Si sa le putem explica si copiilor ca ne tot intreaba despre lumea sta plina de non-sensuri si nu stim ce sa le zicem. Daca e o agenda secreto-conspirativa, macar dati-ne manualul ei de instructiuni si noua. Ca pe noi nu ne duce capu ca pe voi.
de ce in toate desenele apare curcubeul