O mână de orădeni cu vârste cuprinse între 20 și 37 de ani şi-au unit cunoştinţele şi au creat un grup de atenţionare a şoferilor, Radare Oradea + j. Bihor. Grupul s-a dezvoltat rapid și a adunat peste 17 000 de membri. Zilnic sunt publicate zeci de postări cu pozițiile echipajelor de poliție prin Oradea și județul Bihor.
Pentru a face parte din grupul cu circuit închis trebuie să primești invitație de la un membru existent iar mai apoi unul dintre administratorii grupului să o aprobe.
Fiecare membru poate posta informaţii despre echipajele de poliţie văzute în trafic. De exemplu, o postare completă conţine strada, sensul, un reper şi ora (ex: Radar in benzinaria SMO la intrare in Episcopia, cu fata spre oras, 07:45). „Cei care văd primii echipajul de poliție postează informațiile iar restul lasă un comentariu cu ora la care au trecut prin zona respectivă și dacă mai era prezent echipajul.”
Administratorii grupului nu recomandă ca postările să fie făcute de șoferi în timp ce conduc. „Sfătuim membrii să tragă pe dreapta 20 de secunde, când au timp, și să posteze informațiile.”
Interzic postările despre controalele la alcool
Administratorii au transmis un mesaj foarte clar în ceea ce privește controalele poliției cu etilotest. „Este stric interzisă orice informație cu privire la controalele poliției pe linia consumului de băuturi alcoolice sau substanțelor cu efect halucinogen. Orice postare pe această temă va fi ștearsă,” transmit administratorii grupului.
Punct de vedere modern al Poliției Bihor
Spre deosebire de alţi şefi de instituţii sau de poliţii din ţară, chestorul de poliţie Liviu Popa, inspector şef la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, nu condamnă grupul de socializare orădean conceput special de către şoferi pentru a se anunţa locaţiile radarelor.
„Nu e nicio problemă cu această pagină de Facebook. Noi ţinem radarele la vedere pentru scopul nostru nu este să sancţionăm cu ele ci să prevenim mai ales în punctele vulnerabile, cu risc mai mare de victimizare”, a spus chestorul Popa, care vede în grupul de socializare o măsură în plus de precauţie din partea şoferilor şi practic şanse mai mari de atingerea scopului: reducerea numărului de victime în accidente rutiere.
Grup de monitorizare a traficului
Aceiași bihoreni au dezvoltat și un grup, Info Trafic jud. Bihor, în care sunt transmise date despre accidente, lucrări, blocaje sau orice alte informații despre situația drumurilor din județul Bihor.
Și aplicație pentru smartphone-uri
Pe lângă grupul de Facebook mai sunt și alte alternative de a fi la curent cu evenimentele din trafic. Waze este aplicația de navigație și trafic cu una dintre cele mai mari comunități din lume care oferă GPS gratuit și informații în timp real despre starea drumurilor.
După tastarea adresei de destinație, utilizatorii doar conduc cu aplicația deschisă pe telefonul lor pentru a contribui pasiv cu informații de trafic și alte date rutiere, dar ei pot lua, de asemenea, un rol mai activ prin schimbul de rapoarte rutiere despre accidente, capcane de poliție sau de orice alte pericole de-a lungul rutei, ajutând pentru a oferi altor utilizatori din zonă “atenționări” cu privire la ceea ce va urma.
Orice utilizator Waze devine și editor, el putând să ofere informații în timp real din zonele tranzitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!