Reducerea cantităților de sânge recoltat de la donatori este cauzată de perioada pandemică prin care trecem cu toții, consideră dr. Ligia Burtă, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Oradea.
„Am avut interes să fac o comparație a anului 2020 cu 2019, la nivel național. Putem observa că a scăzut colectarea cu vreo 30%, deci semnificativ. Iată, o altă amprentă a pandemiei asupra activității noastre. La nivelul județului Bihor a fost o scădere mai redusă, de 10% în 2020 față de 2019. Aici, putem motiva prin imposibilitatea derulării caravanelor mobile, ceea ce era posibil înaintea pandemiei. Din păcate, pe perioada pandemiei se poate recolta doar la sediul central, în Oradea. Binențeles că orădenii donează, dar cei care vin din Beiuș, Salonta, Marghita, Aleșd, Ștei etc. sunt mult mai puțini, ceea ce se reflectă în scăderea numărului de donatori”, a declarat dr. Ligia Burtă.
Numărul optim al donatorilor de sânge ar trebui să depășească 55 de persoane zilnic, pentru ca într-un fel, stocul minim de sânge să fie refăcut.
„Avem probleme foarte, foarte mari, pentru că există cazuri extrem de grave în spitale, lucru care deja de luni de zile se întâmplă. Indiferent de numărul de donatori, nu putem să acoperim comenzile de sânge. Suntem puși în situația de a selecta și de a da în funcție de gravitatea situației , ceea ce nu este normal. Nu Centrul deTtransfuzii Sanguine trebuie să facă acest lucru, ci este spitalul care ar trebui să facă acest lucru. Dar din cauza incapacității noastre de a onora comenzile, iată că suntem și noi implicați în această triere. Facem apel și chiar rugăm populația să se mobilizeze. Chiar dacă suntem în pandemie, patologia generală este extrem de agresivă, este parcă mai agresivă decât înainte. Chiar dacă ne aflăm la o medie de 40-45 de donatori pe zi, suntem departe de ceea ce ar trebui să fie, pentru a acoperi toate comenzile și de a da șansă la viață tuturor celor celor ce sunt într-o stare gravă de sănătate”, a mai spus dr. Ligia Burtă.
Problemă actuală
Campania „Donează sânge, fii erou!” este aproape de final, însă problema stocurilor de sânge rămâne la fel de actuală. În proiect a fost implicată și aplicția BlooDoChallenge. Întrebată care ar fi numărul ideal de donatori pentru a acoperi stocurile de sânge, dr. Ligia Burtă a declarat că nimeni nu poate avansa un număr ideal.
„Este mereu imprevizibil în ceea ce privește terapia transfuzională. Dacă astăzi poate ar ajunge 30-40 de donatori, mâine se poate întâmpla un accident colectiv, în care nu-ți ajung nici 100, nici 200. Dar, într-adevăr ar trebui să creștem măcar la un 50-55 de donatori pe zi, ca medie, pentru a încerca să ajutăm. Avem pacienți internați în Cluj-Napoca, în București, în Timișoara. Nu foarte mulți, dar trebuie să onorăm toate comenzile. Când vorbim despre rețeaua de transfuzie nu există graniță de județ. Avem graniță de țară. Noi trebuie să ne ajutăm indiferent de poziționarea pacientului în această țară. Vorbim doar despre gravitatea momentului și despre selecția componentelor sangvine care trebuie asigurate pentru a încerca să salvăm pacienții”.
[eadvert]
Trimite articolul
XDa.
Dar in urma cu trei – patru saptamani, in acelasi Bihon, a fost publicat un articol in care se preciza ca donarea de sange la Centrul din Oradea se face cu ….. programare !!!
De parca se inghesuiau donatorii, se aglomera, rezultand fireste un stres mare ptr.angajatii Centrului.
Care s-au gandit sa ii programeze pe donatori, sa nu aiba ei lucrul in valuri.
O data mult iar alte ori deloc.
Plus ca iau si un spor de 75 % la salariu, eu doar banuiesc.
E perioada cu COVID 19 , iar ei sunt in linia intai si se pot imbolnavi.
Nu ?
Acum solicita sa vina lumea sa doneze.
V-au disparut programarile ???
-
Doamne prosti puteti fi unii… Ma gandesc ca ai fost si tu aseara si ai lins in cur pe Sosoaca.
-
A vrut dar taica tau a fost primul Doani.
-
-
Trist sa vezi ca exista inca printre noi oameni ca decretel…
Sa vedeti ce complicat e dac vrea sa doneze plasma o persoana care a avut covid si poate ajuta alti bonlavi prin acest gest de omenie, e plimbat intre autoritati pt tot felul de adeverinte pana renunta de bunavoie sa mai doneze. E o bataie de joc ceea ce se intampla in multe centre de transfuzii.
Am donat de circa 25 de ori sânge în ultimii 4-5 ani. Menționez că am donat prin afereză, pentru a nu mi se spune că e imposibil să donez de atâtea ori. Nu mai merg din câteva motive clare: angajații de la centrul de transfuzii sunt extraordinari. Nu același lucru îl pot spune despre șefă, dar am ignorat dezorganizarea și haosul pentru a ajuta. Nu mai pot ignora situația când o persoană care nu a informatizat sau organizat activitatea unei organizații foarte mici a ajuns să fie consilier local și vrea să facă ordine acolo. Nu vreau politică în astfel de locuri și cum e posibil ca o persoanbă să facă două lucruri și să le facă bine când nici când avea o singură funcție nu se descurca. Apoi… Din martie 2020, ar trebui să stau cu masca pe față vreo două ore. Era sunat când era nevoie de grupa mea de sânge rară. Sunt sunat și anul trecut după martie și întreb: dacă tot mă duc și fac efortul de a sta două ore cu masca pe față (ceea ce nu fac de obicei, din fericire, pentru că nu sunt nevoit având în vedere viața mea) pentru a ajuta pe cineva, întreb: îmi faceți un test minune gratuit înainte de a dona? Răspuns: Nu!!! Iar acum doamna care conduce centrul de transfuzii și spune că nu fac testele magice coordonează ceva la nivel de municipiu. Prin urmare, am luat o pauză de la donat.
-
Prin gestul tau de “a-ti lua jucariile si a pleca” nu te-ai razbunat pe sefa de la transfuzii, ci pe amaratii care au nevoie de “grupa ta rara”. Sper ca intelegi ce spun si nu ai nevoie de traducere