Purtătorul de cuvânt al Termoficare SA, Dan Crețu, a declarat pentru Bihon.ro: „în prezent încălzirea este pornită la Spitalul Județean Staționar, Spitalul nr. 6, Spitalul Județean, Spitalul TBC, Maternitate și Cartierul Prima. Reluarea furnizării s-a făcut pe baza solicitărilor scrise primite (email, fax sau la sediul societății). În vederea reluării furnizării încălzirii, luni am contactat reprezentanții tuturor școlilor, grădinițelor, spitalelor, bisericilor din Oradea, însa doar pentru locațiile de mai sus a fost solicitată reluarea furnizării încălzirii”.
În ultimele zile, 21 de orădeni au solicitat la Termoficare și au solicitat furnizarea agentului termic în apartamente. „Reluarea furnizării incălzirii pentru consumatorii care fac parte din asociații de proprietari se va face pe baza solicitării scrise primite din partea reprezentanților legali ai asociațiilor”, a informat Dan Crețu.
Schimbările climatice arată limitele termoficării CET din Oradea
Schimbările climatice ne pun la grea încercare simţurile şi sistemul imunitar. Dar scot la iveală şi limitele sistemului centralizat de termoficare (SACET). E frig în case.
De la peste 20 de grade Celsius, săptămâna trecută în Oradea, am ajuns acum, în decurs de doar câteva zile, la temperaturi de 4 – 5 grade Celsius, în timpul zilei. Mai mult, azi-dimineaţă termometrul arăta 1 grad C! Diferenţele acestea de temperatură, succesiunile acestea cald-rece, într-o zonă temperat-continentală (denumire sugestivă, nu?) sunt anormale. Şi, mai degrabă, ne evocă, ca într-un soi de mimetism bolnav, diferenţele uriaşe de temperatură din deşerturi. Ziua – arşiţă, noaptea – temperaturi spre îngheţ. De unde şi lipsa vegetaţiei, omorâtă de aceste variaţii năucitoare.
Dincolo de faptul că ne bulversează bioritmul, aceste variaţii majore de temperatură într-un interval atât de scurt arată şi limitele sistemului centralizat de termoficare. CET Oradea a luat repaus de ceva vreme, în Oradea încălzirea oprindu-se la încheierea oficială a sezonului rece. Iată, însă, cum orădenii experimentează în aceste zile un soi de iarnă târzie, la final de aprilie. Şi sunt convins că nu puţini sunt cei care şi-ar fi dorit să le fie mai cald în case. Sistemul centralizat de termoficare nu permite, însă, joaca de-a butonul ON/OFF. Nu este ca şi cum ai avea o centrală proprie de apartament sau una care să deservească doar câteva blocuri. Prin urmare, răbdăm de frig în apartamente încă câteva zile şi o vom mai face ani de zile de-acum înainte, dacă clima va continua să-şi facă de cap cu noi (desigur, tot ca urmare a acţiunii omeneşti). Oricum, în Oradea municipalitatea, prin CET, restricţionează la maxim debranşarea orădenilor de la SACET, de frica intrării noului CET pe gaz în pierdere. Rămân, însă, la părerea, că, dincolo de zecile de milioane de euro cheltuite cu acest CET şi cu magistralele aferente, tot orădenii vor fi cei care, într-un final, vor semna sentinţa acestui sistem resuscitat şi, totuşi, atât de perimat.
Să ne ţinem bine! Urmează vremuri friguros de văpăioase!
Pe CalinCorpas.ro:
CET pe gaz – tichia de margaritar a Oradiei
Citiți principiile noastre de moderare aici!