Orădenii sunt foarte primitori şi emană căldură sufletească. Aceasta este concluzia belgienii de la Institut Saint Roch, din Theux (Belgia) participanţi la schimbul şcolar dintre Colegiile Naţionale „Emanuil Gojdu” şi „Mihai Eminescu” şi Institutul Saint Roch. Schimbul face parte din proiectul cu tema «Timpul».
Programul a debutat miercuri la cele două colegii orădene cu atelierele de lucru: „Uitare, memorie, transmitere, Stiluri arhitecturale în Oradea, Folclorul muzical românesc, respectiv Trezeşte ţestoasa din tine, Urme şi oameni, Belgia-Congo: un drum lung şi E vremea artiştilor.
Ziua a continuat, la CN „Mihai Eminescu”, cu întreceri sportive (volei şi baschet feminin; baschet şi mini-fotbal masculin) şi s-a încheiat cu o excursie în Băile Felix.
„La atelierul «Uitare, memorie, transmitere», copiii au prezentat chestionarele pe care le-au făcut unor supravieţuitori ai celui de-al doilea război mondial. Elevii i-au întrebat chestiuni legate de alimentaţia, vestimentaţia, bombardamentele din acea vreme şi le-au prezentat în cadrul atelierului de istorie”, a declarat prof. Livia Mircea, coordonatorul proiectului din partea CN „Emanuil Gojdu”.
Impresii
Prof. Philippe Lemal este la prima participare la Oradea şi se declară foarte încântat de contactul cu tradiţiile şi civilizaţia românească.
„Am avut parte de o primire călduroasă şi am luat contact cu tradiţiile şi cultura românească în cadrul atelierului de folclor muzical. Ne considerăm mai bogaţi din punct de vedere spiritual în urma acestei experienţe. Trebuie să recunosc că noi nu avem atâtea tradiţii, obiceiuri, dansuri. Este un foarte bun început”, a declarat dascălul belgian.
Şi colegul său, Mathieu Simons, se consideră mai bogat în urma celui de-al doilea contact cu elevii şi oamenii din Oradea, cu atât mai mult cu cât a avut ocazia să vadă ce ne apropie şi ce ne diferenţiază. Acesta a evidenţiat căldura aparte pe care o oferă profesorii şi elevii români, dar şi gazdele la care sunt cazaţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!