Primăria Oradea a dat startul la procesul de votare a proiectelor din cadrul programului de bugetare participativă. Comisia de evaluare a validat 38 de proiecte, care pot fi votate pe platforma online activ.oradea.ro, până pe data de 4 septembrie 2022. Municipalitatea a reluat, anul acesta, programul de bugetare participativă, cu un nou regulament și cu un buget total alocat de 1.500.000 lei, fiecare proiect putând să obțină o finanțare de la bugetul local de maximum 100.000 de lei, inclusiv TVA.
[eadvert]
„Programul a presupus, până acum, înregistrarea și depunerea proiectelor pe platforma online activ.oradea.ro, urmate de analiza tehnică și legală a proiectelor de către comisia constituită la nivelul Primăriei Oradea. Începând din 4 iulie, s-a dat startul votului cetățenilor, o persoană putând vota atât online, cât și la întâlnirile ce vor fi organizate în cartiere. Pentru a vota online, cetățenii trebuie să se înregistreze pe platformă sau să se autentifice cu contul de Facebook”, a transmis Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.
Selecția finală a proiectelor se va realiza după dezbaterea publică, cu cetățenii din cartierele orașului, prin cumularea voturilor online și a voturilor exprimate în cadrul întâlnirilor. Proiectele vor fi ierarhizate în funcție de numărul de voturi.
Procesul de vot, criticat de USR
Mihai Șvab, vicepreședinte USR Bihor, susține că a propus, în perioada dezbaterii publice pe regulamentul bugetării participative, un amendament potrivit căruia să existe posibilitatea de a vota un proiect din fiecare categorie (așa cum s-a votat în edițiile anterioare), amendatmentul fiind însă respins. „Însă de ieri (n.red. luni ), de când a început votul proiectelor, sunt fericit să văd că acest lucru este posibil acum pe platforma de vot. Ori Primăria a uitat să actualizeze platforma, ori propunerea mea este una bună și într-un final au acceptat amendamentul, ceea ce nu cred. În oricare caz, din nou putem observa lipsa de seriozitate în implementarea acesui instrument participativ. Votul a început, dar încă nu este clar dacă voturile vor fi validate sau anulate, pentru că una zice regulamentul și altceva se întâmplă pe platforma de vot”, a declarat Șvab.
Plajă pe Criș și parcări de biciclete
Printre proiectele care pot fi votate se regăsește unul prin care se propune extinderea parcului și amenajarea malului în așa fel încât aceasta să fie accesibil pentru public pe întreaga lungime pe raza parcului Silvaș, respectiv asigurarea confortului necesar pentru plajă și scăldat prin construirea unor vestiare, grupuri sanitare și locuri de veghe pentru personalul sanitar de siguranță.
Un alt proiect propune construirea de parcări pentru biciclete, în fața blocurilor, în cartierul Velența, cu sistem de supraveghere conectat la panouri solare.
O altă propunere este organizarea unui Cow Parade, pentru promovarea artiștilor locali și a turismului ( propunem organizarea în lunile Octombrie-Noiembrie sau Ianuarie – Februarie când atractivitatea turistică este redusă / sau altele în funcție de indicatorii turismului local). Prin proiect, se sugerează amplasarea de văcuțe în principalele parcuri Orădene, în Cetate, în Parcul Baroc, cât și un culoar pornind de la str. Republicii- Teatru- Piața Unirii – str. Vasile Alecsandi – Parcul 1 Dec… și altele. Văcuțele realizate de artiști români urmând să fie scoase la licitație. Jb – G.A.
Au fost depuse proiecte pe domeniile:
– Infrastructură stradală: alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale: 6 proiecte, cu o valoare estimată de 550.000 de lei;
– Amenajare de spații verzi și locuri de joacă: 8 proiecte, buget estimat – 725.000 de lei;
– Infrastructură culturală: 4 proiecte, buget estimat – 378.000 de lei;
– Digitalizare: 5 proiecte, valoare estimată – 470.000 de lei;
– Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației: 6 proiecte, buget estimat – 373.000 de lei;
– Amenajare spații publice: 5 proiecte, valoare estimată – 490.000 de lei;
– Infrastructură de sănătate, sport: 4 proiecte, buget estimat – 330.000 lei.
FOTO: PMO
Trimite articolul
XVotez plaja pe malul Crișului și toate celelalte
-
Dar sa speram ca scaldatul in Cris ramane gratis .
Vi se rupe vouă primarie de votul cetățenilor de ce nu supuneți la vot de ex refacerea pietonale Republici ca ar fi contra 99%din orădeni ca e clar o manevra de împărțit niște bani asta e votata gata .
Ai sa dai socoteala domnu Birta
Pun si eu o intrebare. Dealul Ciuperca este gata cap coada ?
DA CU TOALETELE CUM STAM??? SE STIE CA NU EXISTA IN ORADEA ASA CEVA !