Bucureştiul, Constanţa şi alte oraşe aflate în raza zonei seismice din Vrancea, au peste 50% din locuinţe asigurate. Oradea însă, care are un grad de risc seismic scăzut, şi este protejată şi de inundaţii prin seria de baraje de pe Crişul Repede, stă mult mai slab la capitolul asigurări încheiate pentru locuinţe.
Statisticile naţionale au fost comunicate joi de preşedintele Polului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea. Iar statistica privind Oradea a fost mediatizată ieri şi de Biorul de Presă al Primăriei.
Astfel, până pe 25 august, în Oradea sunt încheiate 9.098 de asigurări obligatorii de locuinţe de către persoanele fizice. Aceasta în timp ce pe 19 iulie erau încheiate 7.426 de asigurări obligatorii. Iar numărul de clădiri pentru care trebuie încheiată asigurarea este de 90.530. De menţionat că PAID nu are date privind asigurările facultative.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Economice din Primărie, se poate spune că până acum circa 10% din totalul de 90.000 de persoane fizice (proprietari de imobile cu destinaţia de locuinţă) au încheiat asigurarea obligatorie de locuinţă în municipiu.
Notificări, apoi amenzi
„Municipalitatea face un apel către toţi proprietarii de imobile cu destinaţia de locuinţă să încheie în continuare asigurarea obligatorie prevăzută de normele legale în vigoare. Reprezentanţii Direcţiei Economice vor consulta periodic statisticile PAID, după care vor trece la notificarea restanţierilor, iar apoi la sancţionarea celor care nu s-au conformat”, a spus ieri Tănase Miculescu, directorul adjunct al Direcţiei Economice din Primăria Oradea.
Legea nr. 260/2008, care prevede asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor nu se aplică persoanelor fizice şi juridice care şi-au încheiat deja o asigurare facultativă a locuinţelor, cu condiţia ca aceasta să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie.
Costul asigurării este între 10 şi 20 Euro, funcţie de materialele de construcţie ale locuinţei.
În caz de neîncheiere a asigurării, Legea prevede amenzi între 100 şi 500 de lei.
C.H
Citiți principiile noastre de moderare aici!