Înghesuială mare, marti dimineaţă, la Hotel Continental, Circa 200 de persoane s-au prezentat la preselecţia pentru un loc de munca în domeniul hotelier în Italia. Mulţi dintre aceştia au rămas, însă, dezamăgiţi.
Acţiunea a fost organizată de o firmă din domeniul resurselor umane din Italia, în colaborare cu AJOFM Bihor. „Am ales România pentru că în Italia sunt foarte mulţi români care muncesc în domeniul hotelier şi suntem mulţumiţi de ei. O singură problemă avem: comunicarea. În acest sens, am decis să organizăm, la Bucureşti, o şcoală, unde, pe viitor să-i învăţăm limba italiană”, a declarat Marco Rondina, directorul internaţional al firmei.
În prezent firma are nevoie de circa 100 de persoane cu experienţă în meseriile de ospătar, cameriste şi îngrijitori hoteluri, care să aibă cunoştine minime de limba italiană sau engleză. „Posturile sunt la hoteluri din Sardinia, în perioada 15 mai – 15 septembrie. Câştigul salarial este de 450 de euro net, la care se adaugă cazare, masă şi transport”, a adăugat Marco Rondina.
Nemulţumiţi
Majoritatea celor prezenţi pentru interviu au fost nemulţumiţi de oferta italienilor. Mai ales că unii mai munciseră în această ţară şi cunoşteau nivelul de salarizare. „Asta este bătaie de joc. Nici nu am auzit de salarii în acest domeniu în Sardinia mai mici de 800 – 900 de euro. Mai ales că sunt hoteluri de cinci stele”, a declarat Cseke Mirela.
„Am mai lucrat în Italia, dar am câştigat peste 1.000 de euro/lună. Plus cazare şi masă”, spune Camelia Hora. O altă persoană care lucrează în România ca ospătar, Lucian Bercean, a precizat că în ţară caştigă până la 2.000 de lei şi nu merită să plece în Italia la salariul de 450 de euro.
„Uitaţi aici foaia de salariu din Italia: 1.056 de euro net. Aştia îşi bat joc de noi cu oferta lor”, este de părere Ovidiu Antal.
Oamenii mai sperau că în urma interviului şi a negocierii vor obţine mai mult. Dar când au ieşit cu un gust amar de la discuţiile cu italienii. „Nu acceptă negocierile. 450 de euro este foarte puţin la un hotel de cinci stele. Am experienţă, am mai lucrat cameristă în Italia. Încerc în altă parte”, ne-a declarat Liana Şipoş. Pe de altă parte mai erau orădeni, cei drept, mai puţini, care doreau să plece în Italia, chiar şi în condiţiile amintite. „Sunt scârbit de locul de munca actual. Aş vrea să plec împreună cu soţia”, ne-a spus un orădean. Ca o concluzie, se poate spune, că românii sunt văzuţi, în continuare printre codaşii Europei, ca nivel de salarizare.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!