ORADEA – Deşi patronatele bihorene se opun cu desăvârşire târgurilor nomade în Oradea, acestea continuă să fie organizate tot la două săptămâni la Sala Sporturilor. Imediat după alegerile europarlamentare, în 8 iunie, holul Arenei Antonio Alexe a fost ocupat de „Marele târg de îmbrăcăminte şi încălţăminte”. Atât de mare, încât de abia dacă a reuşit să ocupe cu chinezării o infimă parte a holului. Preţurile, bune, zic organizatorii. Bune, dar pentru cine?
Orădenii s-au aruncat, ca de fiecare dată în astfel de ocazii, să-şi reînnoiască garderoba. Ce mai contează calitatea produselor, care de multe ori lasă de dorit.
Cavi Expo-Fashion
Din 24 iunie este organizată o altă expoziţie cu vânzare, tot la Arena Antonio Alexe. De data aceasta, manifestarea cu tradiţie pe piaţa orădeană – „Cavi Expo-Fashion”, anunţă orădenii că va fi prezentă la târg şi firma celebrului creator de modă Cătălin Botezatu cu mărcile: Cătălin Botezatu, Two 4 Flay şi Flay Fabrik.
Pe lângă acestea vor fi oferite confecţii din piele şi blană, confecţii textile, marochinărie şi încălţăminte. „Vor fi prezente circa 30 de firme din industria uşoară, majoritatea producători, din toată ţara. Participă şi câteva firme din Oradea şi îmi pare rău că numărul lor nu este mai mare, dar nu au fost prea receptive la invitaţia noastră, deşi le-am oferit tarife reduse”, ne-a declarat Florenţa Iordache, organizatoarea târgului.
Acesta a precizat că nu a avut probleme cu închirierea sălii, expoziţia ocupând doar foaierul. Vizavi de taxele care nu ajung la bugetul local şi acuzaţiile patronilor bihoreni cum că în târgurile nomade se face evaziune fiscală, Florenţa Iordache spune că şi expozanţii plătesc taxe şi aduc bani pe plan local. „Şi noi plătim taxe, inclusiv taxe de publicitate la Primăria Oradea. În plus nopţile de cazare şi mâncare la hotelurile şi restaurantele din Oradea, aduc de asemenea bani în Bihor. Pe de altă parte, firmele cu care încheiem contracte de participare semnează pe propria răspundere că respectă legislaţia în vigoare. Nu sunt eu în măsură să le controlez, sunt organe abilitate în acest sens”, subliniază organizatoarea târgului.
Pro şi contra
Dacă patronatele nu sunt de acord cu aceste târguri, orădenii sunt împărţiţi în ceea ce priveşte organizarea lor. „Dacă mie îmi convine un produs oferit la astfel de târg îl iau. De ani de zile cumpăr de la astfel de expoziţii şi sunt mulţumită. Chiar am ajuns să îi cunosc pe producătorii respectivi şi de abia aştept să vină la Oradea”, a subliniat Claudia Marc. Aceasta a ţinut să precizeze însă că nu toate târgurile organizate la Sala Sporturilor şi Casa de Cultură a Sindicatelor sunt ceea ce se anunţă. „Sunt şi târguri care au prea multe chinezării, iar preţurile ce să mai vorbim. Bune, dar nu pentru cumpărători”, conchide orădeanca.
Alţi orădeni spun că nici nu se apropie de astfel de târguri. „Nu-mi place atmosfera de acolo. Nici preţurile şi nici calitatea produselor nu mă încântă. Prefer să-mi fac cumpărăturile din magazine unde tot timpul găseşti produse la preţuri promoţionale”, explică Mihai Ghiţ.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!