Un grup de tineri vor să-i educe pe orădeni să renunțe la PET-urile din plastic. În acest sens, ei au lansat proiectul Deplastificat.ro, care include o hartă digitală pe care sunt marcate locurile de unde se poate face aprovizionare cu apă potabilă în recipiente reutilizabile. Harta conține atât cișmele, cât și localuri care s-au alăturat proiectului.
[eadvert]
„În fiecare lună, orădenii aruncă o cantitate de PET-uri de plastic echivalentă cu dimensiunea Palatului Vulturul Negru. Pentru a reduce această problemă, Deplastificat motivează comunitatea locală să folosească recipiente de apă reutilizabile, punându-le la dispoziție o hartă cu toate locurile din oraș unde pot avea acces gratuit la apă potabilă. Aceasta hartă va fi disponibilă pe website-ul nostru și va include atât toate cişmelele din oraș, cât și locațiile partenere (cafenele şi restaurante), care au fost de acord să reumple recipientele reutilizabile atât ale clienţilor cât şi ale non-clienţilor cu apă potabilă, în mod gratuit. Astfel se evită cumpărarea unei sticle din plastic care poluează”, ne-a declarat Andra Cloștorfeanu, managerul de proiect, studentă la Facultatea de Psihologie și Științele Educației UBB.
Tânăra a adugă că Deplastificat e proiectul său de suflet, prin care aspiră să aducă în discuţie o nouă perspectivă asupra problemelor de mediu, cu ajutorul unei echipe de oameni tare faini.
Până în prezent, misiunii Deplastificat s-au alăturat 17 localuri (restaurante și cafenele) care au fost de acord să ofere apă atât clienților cât și non-clienților.
„Eu am aflat de Deplastificat într-un moment în care căutam cu disperare un loc unde să îmi pot implementa ideile și unde să pot să fac o schimbare. La început nu aș fi crezut că simpla participare la un proiect îmi va aduce atâtea beneficii, printre care și toți oamenii magici pe care i-am cunoscut și toate persoanele pe care, sper eu, le-am atins într-un fel sau altul prin inițiativa noastră”, a precizat, Reni, membră în echipa proiectului.
Delia, alt membru din echipa proiectului, a subliniat că ceea ce a atras-o spre Deplastificat „a fost scopul său de a face cunoscută oamenilor problema cu care întreaga planetă se confruntă, și anume plasticul, dar mai ales soluțiile pe care le putem găsi împreună, ca o echipă, pe parcursul proiectului”.
Cum se folosește Harta Deplastificat?
Accesând website-ul deplastificat.ro, orădenii pot vizualiza Harta Deplastificat și pot identifica cea mai apropiată sursă de apă disponibilă. Tot ce trebuie să facă este să aibă un recipient de apă reutilizabil (thermos, sticlă din inox, orice recipient care nu este de unică folosință) și să se îndrepte către locația respectivă, unde vor putea să își reumple recipientul.
Lansare
Harta Deplastificat este disponibilă pe deplastificat.ro începând cu 9 mai 2021.
Cu ocazia lansării oficiale, în data de 23 mai 2021 (duminica), Deplastificat organizează un eveniment în aer liber. În cadrul acestuia, persoanele care îşi doresc să folosească harta, dar nu dispun de un recipient, pot câştiga unul dacă răspund corect la un mic quiz ce conține câteva întrebări despre poluarea cu plastic. Mai mult, tot în cadrul acestui eveniment se vor desfășura ateliere de creație pentru copii.
Evenimentul va avea loc duminică, 23 mai, în Parcul Libertății între orele 11:00 – 18:00. Echipa proiectului își propune să mai organizeze și în lunile iunie – iulie astfel de ateliere pentru copii tot în Parcul Libertății.
„Întrucât credem că educația stă la baza schimbărilor sociale, am creat un curs pentru copiii de 10-12 ani, prin care aceștia vor învăţa de ce e plasticul o problemă majoră, cum ne afectează acesta şi ce pot face ei și familia lor pentru a reduce problema. Pentru că, după părerea noastră, educația comunității stă la baza rezolvării problemelor, am pregatit un curs ce constă într-o serie de ateliere organizate în două module: unul ce se axează pe educație ecologică și învățarea de bune-practici de grija față de mediu, iar al doilea modul vizează inteligența emoțională și dezvoltarea competențelor socio-emoționale. Am decis să bordăm în ateliere aceste două subiecte, întrucât credem că dacă învățam copiii să se poarte cu grijă față de cei din jur și față de sine, vor fi mult mai receptivi și grijulii și fata de mediu și natura care ne înconjoară”, transmite Andra Cloștorfeanu.
Deplastificat este finanțat de Fundația Comunitară Oradea prin programul Bursa Talentelor, cu 14.450 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!