Peste 1200 lei la patru camere; aproape 1000 lei la trei camere şi peste 700 lei la două camere, în Rogerius. Facturile primite sau în curs de repartizare către orădenii de la bloc în aceste zile sunt, pentru mulţi, ameţitoare şi inexplicabile. În graba intrării în sărbătorile de iarnă, facturile anului anterior se încheie cu cel puţin o săptămână mai devreme de sfârşitul lunii.
Pentru mulţi orădeni e momentul rememorării promisiunilor edilitare, cum că, cu centrala nouă în funcţiune şi cu reţelele reabilitate în bună parte, căldura din locuinţe va fi suficientă, permanentă şi mai ales accesibilă ca preţ.
„La apartament cu 3 camere, pe Dacia, trei persoane, ne-a venit 955 lei întreţinerea pe luna ianuarie, în condiţiile în care anul trecut în ianuarie a fost în jur de 700 lei, iar în decembrie 2018, 605 lei”, ne-a reclamat o orădeancă. Din factura la întreţinere, 582 lei a fost factura la încălzire şi peste 300 de lei apa. „În fiecare dimineaţă fac duş cu apă dezmorţită pentru că, bineînţeles, la etajul 6 trebuie să laşi să curgă apa 15 minute să se încălzească. Cât despre căldura din casă în ianuarie, pot spune că sigur nu am stat în tricou în locuinţă”, susţine ea, concluzionând că „ieşeam mai bine să stau la Ramada luna trecută”.
Un alt orădean, proprietarul unui apartament de două camere de cca 56 mp, pe Sovata, a încasat o factură record de când deţine locuinţa, în valoare de 712 lei, din care căldura e 524 lei.
Resemnaţii
În vreme ce pe reţelele de socializare factura orădeană la întreţinere pe ianuarie e în topul subiectelor abordate de comentatori, puţini orădeni se încumetaseră, până marți, să depună reclamaţii scrise la Termoficare SA. „Am avut opt reclamaţii scrise, înregistrate şi alte şapte persoane au venit personal, să ceară explicaţii la Biroul de Relaţii cu Publicul”, ne-a declarat Dan Creţu, directorul comercial al Termoficare SA.Anticipând un val de nemulţumire din partea orădenilor, la vederea facturilor, directorul construieşte „apărarea” Termoficare SA pe trei elemente: factura pe ianuarie acoperă mai multe zile decât celelalte, din cauză că ultimele zile din luna decembrie se facturează pe ianuarie, creşterea preţului la gigacalorie respectiv temperatura medie din perioada de facturare, cea mai scăzută din această iarnă.
+36%
„La nivel de Oradea, consumurile au fost cu 36% mai mari pe luna ianuarie faţă de decembrie. Prima dintre influenţe este numărul de zile citite – în decembrie au fost 28 de zile iar în ianuarie 35 de zile”, spune directorul.
În plus, Creţu apreciază că 8% din creştere ţine de creşterea preţului la gigacalorie, de la 255 lei la 276,15 lei. „Şi o parte din luna decembrie s-a facturat cu preţul nou dar tot consumul din ianuarie plus zilele din decembrie au intrat pe preţul nou”, arată el.
În argumentaţia Termoficare SA, consumul a crescut în ianuarie faţă de decembrie şi din cauza răcirii vremii: dacă în decembrie temperatura medie a fost de 1,9 grade Celsius, în ianuarie a coborât la 0,4 grade, conform măsurătorilor companiei.
Formulă medie
Creţu spune că, observând media consumurilor la bloc, Termoficare SA are o formulă după care estimează factura unui consum mediu în Oradea. „Un aşa numit apartament convenţional în Oradea are, în medie, 57mp în care locuiesc cam trei persoane. Aplicând cantităţile consumate pentru încălzire în ianuarie reiese, în medie, un consum mediu pe suprafaţă utilă de 0,025gcal/metru pătrat util”, arată el.
Astfel, în opinia sa, o factură medie acceptabilă ar trebuie să fie undeva în jurul calculului cu formula 0,025 gcal/mp util X suprafaţa locuinţei X 276,15 (preţul gigacaloriei facturate de Termoficare SA).
„Anomalii” de repartizare
O rumoare deosebită a stârnit, în mediul virtual, postarea orădencei Giulia Gui pe grupul Oradea suntem noi: „Nu știu dacă mai este cineva în situația asta, dar factura la întreținere pe strada Cazaban depășește limitele bunului simt. Cui ar trebui să mă adresez? Menționez că asociația de proprietari nu știe sa dea altă explicație în afară de „s-au scumpit toate”. La un apartament cu 3 camere, 910 lei mi se pare foarte mult…”. Din factura sa de 910 lei, peste 600 de lei e costul încălzirii şi încă peste 100 lei e apa caldă.
Reprezentantul Termoficare SA spune că, cu mici devieri, consumul mediu de 0,025 gcal/mputil se aplică în Oradea, diferenţele pot veni din expunerea locuinţelor la soare sau gradul de izolare termică a imobilului: „anomalii de genul 900 de lei la două camere ţin numai de repartizarea consturilor în cadrul asociaţiei sau pot fi cauzate de modificările făcute de proprietari la reţelele interioare, calorifere adăugate în plus sau creşterea numărului de elemenţi”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!