Seducţie şi mister, eleganţă şi pasiune. Carnavalul de la Veneţia este cel mai mare şi cel mai important festival veneţian.Este festivalul care celebrează trecerea de la iarnă la primăvara, o perioadă în care totul pare realizabil şi perfect posibil, inclusiv iluzia că cei mai săraci oameni pot deveni cei mai puternici purtând pe faţă măşti. Este un amestec foarte apreciat de tradiţie, distracţie, istorie şi bună-dispoziţie într-un oraş unic cu adevărat, un festival care atrage an de an zeci de mii de turişti din toate colţurile lumii.Îndrăgostiţi, artişti sau poeţi, cu toţii sunt atraşi de oraşul gondolelor.
Bauta, Moretta
Dincolo de baluri, strălucire, evenimente culturale, măştile rămân adevăratele vedete ale evenimentului. Extravagante, opulente, lucrate de mână sute de ore, pline de poveste, înfricoşătoare, amuzante, mai toate întruchipează vremuri de altădată.Se spune că la început masca a făcut din seducţie o armă incitantă ce a permis infidelitatea şi amestecul claselor sociale. Cea mai cunoscută mască este Bauta, o mască albă cu un nas încovoiat asortată cu o pălărie neagră în trei colţuri. Se poartă cu tabarro, o pelerină neagră. Moretta e destinată numai doamnelor şi e dificil de purtat: are un singur punct de susţinere, un buton pe care îl ţii cu dinţii din faţă. În acest fel doamna cu poate vorbi. Aceasta multiplică misterul măştii de un negru strălucitor. Gnaga e o mască destinată în general bărbaţilor care doreau să se deghizeze în femei. Lor li se adaugă: colombina, arlechino, volto, pulcinella. Cel mai mare magazin de măşti este Carta Alta. Preţul unei măşti este de la 30-40 de euro, o mască de plastic până la 500 de euro o mască de porţelan. Aproximativ 500 de euro costă şi închirierea unui costum.
Ciocolata fierbinte cu prăjituri, în costum, o tradiţe a carnavalului, cina romantică în decorul castelelor veneţiene, valsuri, cadriluri, menuet, cotilon, cele 24 de baluri oficiale ale carnavalului la Palatele Zinardi şi Pisani Moretta contribuie la reuşita Carnavalului. Dana Lucian, directorul Agenţiei Lucon, are dublă perspectivă asupra Carnavalului de la Veneţia.
„Veneţia fără carnaval e, mai degrabă, ternă. Carnavalul dă culoare şi farmec oraşului. În ciuda faptului că iniţial timpul nu părea să ţină cu participanţii, totul a fost minunat. Ghidul ne spunea că la această ediţie au participat cei mai mulţi turişti. Duminica trecută, aproximativ 100.000 de turişti au umplut străzile. Pe toate străduţe se mergea umăr la umăr. De la Podul Rialto la Piaţa San Marco am mers lipiţi unul de altul. Practic, te ducea valul. Atmosfera trebuie trăită măcar o dată în viaţă. Chiar dacă majoritatea turiştilor sunt mai mult spectatori. În Piaţa San Marco e animaţie tot timpul. Acolo, la hotelurile de 4-5 stele, unde o noapte de cazare costă câteva mii de euro pe noapte, vin bogaţii Europei, se îmbracă în costume, sunt admiraţi, fotografiaţi ”, spune Dana Lucian. Carnavalul se încheie cu Hard Rock Cafe Rocks The Square, eveniment la care va participă pentru prima dată formaţia Modà, urmati de Mike + The Mechanics, o formaţie britanică.
Veronica Bursaşiu
Carnavalul de la Venetia, in expozitie la Oradea
Citiți principiile noastre de moderare aici!