Un parc nou-nouţ, de 3,4 hectare, pe malul stâng al Peţei, cu acces din altă stradă nou-creată, strada Meiului, în proximitatea Lotus Center. Botezat de edili „Parcul Salca”, spaţiul pentru recreere este al doilea parc amenajat pentru orădenii din cartierul Nufărul de către administraţia Bolojan, după Parcul Seleuş, din spatele aceluiaşi centru comercial. Un lac din care se aud deja broaştele, cu pergole ce ar urma să fie acoperite cu trandafiri. Fântână arteziană, foişor, scenă, culturi de bambuşi şi lavandă. Toate acestea fac parte din pachetul numit Parcul Salca.
Ieri, edilii au prezentat oficial parcul, ce la toamnă ar fi extins cu alte 2,2 hectare şi în viitor cu alte 3 hectare, peste drum de strada Meiului, înspre Lotus. Din cele 3 hectare, acum doar 1,5 hectare sunt ale municipalităţii, anunţă primarul Ilie Bolojan. Pentru restul de 1,5 hectare, Primăria se judecă cu privaţi. Ieri, alături de primar au fost viceprimarul Ovidiu Mureşan, directorul AIO, Cristian Beltechi şi Dumitru Sim, şef birou în Direcţia pentru Implementare Proiecte cu Finanţare Internaţională.
Va fi cel mai mare
„Intenţia municipalității a fost să ofere cetățenilor din zonă o adevărată oază de spațiu verde, o zonă frumoasă şi liniştită, iar în urma extinderii suprafeței actuale, acest parc va fi cel mai mare parc al orașului. Prin pista de biciclete de pe malul Peţei acest parc va fi introdus în rețeaua verde a municipiului”, a menționat primarul Bolojan, mândru de această realizare.
Asfaltul la putere
Din păcate, toate aleile parcului au fost asfaltate, chiar dacă astfel, parcul a costat mai mult. De aceea, doar orădenii cu genunchii foarte rezistenţi la şocuri vor putea să alerge în acest parc, asfaltul nefiind recomandat de medici pentru asemenea activităţi sportive. Sesizat de acest aspect, primarul a spus că se va putea alerga şi pe pista de biciclete de pe malul stâng al Peţei. La observaţia redactorului JB, cum că o asemenea posibilitate nu ţine de zona de civilizaţie la care Oradea aspiră, primarul a revenit, afirmând că ia în calcul amenajarea unui piste de alergare, pe malul drept al Peţei…
Lucrările au fost executate de către asocierea formată din SC Constructorul Sălard și SC Gardener SRL Oşorhei, în baza unui contract cu valoarea de 2,15 milioane lei, fără TVA.
Se cer bănci cu spătar
„Lipsesc băncile şi spătarele la bănci. De asemenea, era bine dacă era şi un loc de joacă pentru copii, dar e bine şi aşa. E linişte, e curat, e frumos”, ne-a spus orădeancă Cornelia Demian, venită ieri în parc cu nepoţica.
Becuri de zi şi mormoloci
În parc funcţionează instalaţiile de iluminat, fiind remarcabil cum toate becurile funcţionau luni, la ora amiezii, când în Parcul Salca au descins Bolojan&compania.
Spaţiile verzi dispun de instalaţii de irigat automatizat, cu staţie de pompare. Au fost plantate 48 de specii de foioase şi 30 de specii de conifere, totalizând 178 de copaci. La un moment dat, parcul ar trebui să fie împrejmuit cu un gard viu, format din foioase şi răşinoase. De asemenea, în timp va fi vizibil şi labirintul circular medieval, cu un diametru de 38,40 m. A fost amenajat şi un rozariu cuprinzând trandafiri târâtori şi trandafiri agăţători pe pergole. Tot din „inventarul” celui mai nou parc al Oradiei: trandafiri miniatur (460 de bucăţi), ierburi decorative şi alte plante perene (1.700), bambuşi (210), arbuşti foioase (78), arbuşti conifere (207) şi peluze.
Lacul amenajat are o suprafaţă de 4.875 mp, plantat cu 11 specii de plante de apă (nuferi) şi de mlaştină. Lacul este traversat de un ponton şi de un pasaj din blocuri de beton şi piatră naturală care să creeze o mică cădere de apă, de 20 de centimetri. Ieri, primarul se amuza pe seama mormolocilor ce puteau fi observaţi în apă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!