Ceremonia a început la ora 10, în Piaţa dominată de statuia lui Mihai Viteazul. Au fost întâmpinate oficialităţile, s-a prezentat onorului şi a fost salutat drapelul de luptă. A urmat intonarea imnului naţional „Deşteaptă-te române!”, după care s-a oficiat un „Te Deum”, de către preotul militar al Garnizoanei Oradea.
Despre însemnătatea acestei zile au vorbit prefectul Gavrilă Ghilea şi istoricul Viorel Faur. Ceremonia a continuat cu tradiţionalele depuneri de jerbe şi coroane de flori iar la final nu putea lipsi defilarea Detaşamentului de onoare. Ca de obicei, momentul defilării a fost gustat de cele câteva sute de români prezenţi.
Program artistic
Elevii Liceului Onisifor Ghibu din Oradea au pregătit un moment artistic-surpriză. Aceştia au prezentat în faţa statuii lui Mihai Viteazul o scenetă tematică, cu personaje precum Mihai Viteazul, Ştefan cel Mare, Alexandru Ioan Cuza sau Vasile Goldiş în prim-plan. Orădenii s-au înghesuit să-i urmărească pe liceenii care au dat glas acestor adevărate icoane ale istoriei românilor.
Apoi, personajele istorice au lăsat loc muzicii şi dansului, pe platoul din faţa statuii Viteazului. Interpretele de muzică populară Ioana Urs şi Corina Satmari au interpretat cântece populare cu iz patriotic şi religios, reuşind să capteze atenţia ciorchinelor de oameni ce s-au strâns în jurul statuii.
Apoi, Ansamblul Folcloric Bihorul şi-a făcut cu greu loc printre spectatori, pentru a-şi pune în scenă dansul popular. Copiii şi adolescenţii din ansamblul folcloric şi-au demonstrat vitalitatea, la final încingându-se şi o Horă a Unirii. Apoi, cei prezenţi au fost anunţaţi de la microfon că sunt aşteptaţi la tradiţionala fasole cu ciolan. Ansamblul Folcloric Profesionist Crişana a închis programul artistic din Piaţa Unirii, dedicat Zilei Naţionale.
Călin Corpaş, Paul Chira
Citiți principiile noastre de moderare aici!