Este o tradiție în Oradea ca, în timpul pelerinajului de la Șumuleu Ciuc, să fie primit și salutat trenul care aduce pelerini din Ungaria, la Gară.
Maghiarimea orădeană a răspuns la invitația lansată de Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania și de Asociația Maghiarilor din Transilvania, și s-a prezentat pe peron.
Locomotiva trenului a purtat însemnele anului comemorativ Tamási Áron. Din cauza unei mici întârzieri, timpul de staționare la gara Oradea a fost redus la cincisprezece minute față de cele douăzeci, planificate initial. Cu toate acestea, călătorii care au coborât din tren au avut suficient timp să salute localnicii din Oradea cu strângeri de mână și îmbrățișări.
Primirea a fost animată și de prezența unui cor condus de dirijorul Zoltán Márkus. Discursul de salut a fost ținut de László Tőkés, președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania și fost episcop al Bisericii Reformate din Ardeal. Printre altele, el a spus:
„În aceste vremuri dificile, este aproape incredibil că putem fi împreună, în timp ce tunurile se aud la graniță și când intruși atacă granița noastră de sud și economia noastră este într-o stare precară. Totuși, motto-ul vizitei papei este valabil și pentru situația noastră: Cristos este speranța noastră. Indiferent cât de grele sunt vremurile, avem nevoie de o credință și o solidaritate mai puternice, proporțional cu dificultățile întâmpinate. S-au realizat sondaje după vizita Papei, care au arătat că, indiferent de apartenența politică sau confesională, națiunea s-a unit, iar această vizită a avut un impact de unificare națională. Am observat același lucru acum câțiva ani, când Papa Francisc a vizitat Șumuleu Ciuc. Ca bun reformat, nu sunt adeptul puterii papale și clericale, dar mă alătur în aceste gânduri creștine și sentimentului de apartenență fraților noștri catolici”.
Anterior, și episcopul László Böcskei a salutat pelerinii, pe peronul Gării din Oradea, însoțit de un alai de credincioși.
[eadvert]
Trimite articolul
Xde ce nu se aduna si roaga in Ungaria?