Administrația Domeniului Public Oradea nu are timp nici să… moară. Ba dimpotrivă, acum are în plan inventarierea locurilor de veci din Cimitirul Municipal Rulikowski. Iar cei cu locuri de înmormântare concesionate sau care au strămoși înmormântați aici sunt rugați să facă o vizită la Administrația Cimitirului.
„Sunt rugați să-și verifice situația, pentru a fi siguri că nu există nicio problemă”, transmite regia condusă de Liviu Andrica.
Mai pe românește, ADP are de gând să dea liber la noi înhumări pe locurile de veci pentru care a expirat taxa de concesiune!
„În caz contrar”…
„Administrația Domeniului Public (ADP) Oradea a început, în urmă cu câțiva ani, o acțiune de inventariere a locurilor de veci din Cimitirul Municipal. Cei care aveau locuri de veci concesionate și perioada pentru care au achitat taxa a expirat trebuie să știe că au obligația să prelungească concesionarea, în caz contrar acestea vor fi atribuite pentru noi înmormântări”, informează Liviu Andrica, directorul ADP Oradea.
În luna ianuarie a fiecărui an, administrația cimitirului afișează la sediu o listă cu locurile de înmormântare în privința cărora termenul de concesionare a expirat sau expiră până la sfârșitul anului. Cei vizați primesc apoi scrisori recomandate, ca să-și achite taxa pentru înnoirea concesiunii.
„Orădenii care vor veni să-și clarifice situația trebuie să prezinte cartea de identitate a concesionarului, o copie a actului concesiunii (contract, chitanță) și suma aferentă prelungirii contractului de concesiune. În cazul în care s-a făcut masa succesorală după concesionare, trebuie să vină cu certificatul de moștenitor după concesionarea locului.
De menționat că în certificatul de moștenitor trebuie să se facă referire la parcelă, rând, loc. De asemenea, mai trebuie știut că în contractele de donație trebuie menționat gradul de rudenie, având în vedere că, potrivit regulamentului Cimitirului, locurile de veci pot fi donate până la gradul IV inclusiv”, transmite Teodor Vaida, administratorul Cimitirului Municipal.
Costurile eternității
Contractul de concesionare a locurilor de veci se face, începând de anul trecut, pe o perioadă de 10 ani, taxa de concesionare fiind de 310 lei/10 ani/pe loc, iar dacă locul este dublu, suma achitată va fi de 620 de lei pe 10 ani, în timp ce, pe 20 de ani, va ajunge la 1.240 de lei. În cazul în care contractul de concesiune a expirat, se va percepe, retroactiv, de la data expirării până în prezent, o taxă de 31 de lei/loc/an, iar dacă sunt două locuri, suma va fi dublă, transmite regia.
Statistici macabre
În anul 2017, în Cimitirul Municipal au fost înmormântate 1.739 de persoane, iar în acest an, până în prezent, numărul persoanelor decedate a ajuns la 837.
Citiți principiile noastre de moderare aici!