PSD Oradea cataloghează drept „o dezinformare” decizia Primăriei de a majora taxele şi impozitele locale din cauza noului Cod Fiscal. „Consider necesar să înlătur dezinformările cu privire la necesitatea de a majora taxele şi impozitele locale ca fiind urmare a adoptării Codului Fiscal”, afirmă Liviu Sabău Popa – preşedinte PSD Oradea.
Sabău a ţinut să puncteze mai multe aspecte care, în opinia sa, arată clar că majorarea taxelor şi impozitelor locale este o decizie ce ţine de voinţa exclusivă a administraţiei locale. Această decizie nu poate fi pusă în cârca noului Cod Fiscal, vrea să sublinieze pesedistul.
„Impozitarea se face în funcţie de suprafaţa construită şi în prezent, nu după suprafaţa utilă, cum greşit au afirmat reprezentanţii Primăriei. Limitele pentru impozitul datorat de persoane fizice pentru clădiri rezidenţiale sunt 0,08% şi 0,2%. Dacă municipalitatea păstrează nivelul actual de 0,1%, în contextul în care avem deflaţie -1,87% pe luna august, este cel puţin imoral, în condiţiile în care an de an au fost crescute în concordanţă cu rata inflaţiei. Şi în acest context să mai acuzi Codul Fiscal de creşteri nu e prea etic! Noi prepunem administraţiei locale să se meargă spre limita minimă de 0,08%, mai ales că acum se impozitează şi terenul de sub clădire”, declară Sabău.
Cum se taxează Cultura
Tânărul lider al PSD Oradea a făcut referire şi la felul în care Primăria taxează evenimentele culturale din oraş. „Codul Fiscal prevede o taxare de până la 2% pentru teatru şi operă, respectiv până la 5%, pentru alte spectacole. În Oradea, pentru evenimentele culturale s-a mers până acum pe valorile maxime permise: 2% şi 5%, în condiţiile în care ar trebui sa stimulăm acest tip de manifestări. Vedem cu toţii că Primăria nu investeşte în cultură, decât sporadic şi fără strategie. Putem vedea finanţarea acordata Festivalului de teatru, doar 45.000 lei, pe când concertul pentru referendumul local a fost finanţat cu 90.000 lei. Dacă tot nu pune accentul pe cultură, atunci de ce Primăria vrea să ia, fără să dea nimic în schimb?”, e întrebarea lui Sabău şi a organizaţiei pe care o reprezintă.
Taxă hotelieră dublată!?
Un alt aspect semnalat de către preşedintele PSD Oradea se referă la impozitarea hotelierilor din Oradea. Deşi Primăria pretinde că susţine turismul în Oradea, Sabău constată că, dimpotrivă, hotelierii sunt tot mai taxaţi de către administraţia locală. Fără să fie consultaţi! Liviu Sabău Popa face referire la o situaţie nou-creată la Oradea, unde scoaterea din Codul Fiscal a taxei hoteliere de 1%, încasată de Primărie, are consecinţe nefaste pentru hotelierii orădeni! Ca să compenseze scoaterea taxei hoteliere de 1%, administraţia locală vine cu aşa-numită taxă de promovare turistică, dublată la 2%, arată Sabău. „Contestăm dublarea taxei hoteliere, transformată de Primărie în taxa de promovare a turismului, de la 1% la 2%. Ei spun că vor să folosească banii pentru hărţi şi magneţi. Nu e o sumă chiar mică. Codul Fiscal doar elimină taxa hotelieră şi a venit acum municipalitatea să impună o taxă de promovare turistică.Credem că banii trebuie sa rămână la antreprenorii din turism, atâta timp cât municipalitatea nu a prezentat o strategie clară si unanim acceptată pentru turism. De altfel, impozitul datorat de persoanele juridice pentru clădiri nerezidenţiale este de 1%, în timp ce Codul Fiscal permite un nivel ce începe de la doar 0,2%. Pentru a fi atractivi şi competitivi, trebuie să fim şi o atracţie pentru investitori, inclusiv din perspectiva impozitării”, subliniază preşedintele PSD Oradea. În acest context, amintim că în cursul lunii august, primarul Ilie Bolojan critica iniţiativa Guvernului, de a scoate taxa hotelieră din Codul Fiscal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!