În această perioadă, TVR Cultural difuzează 30 de documentare, împărţite în trei categorii: eveniment, asociaţii, respectiv oameni. Fiecare dintre documentarele difuzate săptămânal prezintă modul în care o comunitate a fost schimbată de un om, o asociaţie sau un eveniment în care a fost implicată.
Fiecare film documentar în parte, după difuzare, va putea fi votat de către public. La finalul campaniei, exclusiv pe baza votului dat prin SMS de către telespectatori, vor fi alese câte trei filme câştigătoare din fiecare categorie.
Prin această campanie, TVR Cultural îşi propune să aducă în atenţia publicului evenimente, oameni şi organizaţii care în zece ani, de la înfiinţarea canalului cultural al Televiziunii Române, şi-au pus amprenta asupra vieţii comunităţilor în care s-au integrat.
Destine impresionante
Documentarele prezintă poveşti, destine impresionante ale unui „personaj” sau ale unei colectivităţi care a schimbat la un moment dat lumea şi a rămas în memoria oamenilor. Aşa cum este cazul episcopului Virgil Bercea, prezentat în cel de-al treilea episod al Campaniei.
Documentarul a prezentat destinul excepţional al Preasfinţiei Sale Virgil Bercea, care păstoreşte o comunitate cu un trecut cumplit. Preasfinţia Sa este nepotul cardinalului Alexandru Todea, unul dintre puţinii supravieţuitori din puşcăriile comuniste.
Pe 1 decembrie 1948, din ordinul lui Stalin, cultul greco-catolic a fost desfiinţat. Preasfinţia Sa este firul roşu al filmului “Aici locuieşte un episcop”, el reprezentând totodată şi rezistenţa elitei greco-catolice în perioada comunistă. Acesta a ştiut şi a reuşit, în vremuri nu tocmai prielnice cultelor religioase, să ţină comunitatea unită, prin artă şi prin puterea cuvântului.
Povestea unei familii, a trecutului ei, rezistenţa şi lupta unei biserici interzise, importanţa unui lider religios într-o comunitate care renaşte sunt câteva dintre momentele care alcătuiesc portretul unei lumi şi al unui om…
Documentarul concurează în cadrul Campaniei Premiile TVR Cultural în categoria “Oameni” şi a fost difuzat în 12 octombrie 2011.
Teodora Lăzuran nu ştie să trăiască fără sport. Drumul ei a început la 6 ani, când a fost selecţionată pentru o clasă pilot de gimnastică. În 1985 a ajuns la Oradea cu lotul naţional de gimnastică ritmică. Avea numai 12 ani când a plecat din Iaşi. Departe de familie i-a fost greu, dar nu a renunţat. Este fragilă în aparenţă, dar niciunul dintre obstacolele întâlnite pe acest drum al performanţei nu a făcut-o să cedeze.
A câştigat titluri naţionale, iar la 18 ani a început să antreneze. Şi-a continuat studiile la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Este antrenor de peste 20 de ani. Îi place să transforme oamenii şi să le ofere tot ceea ce ştie. În ultimii ani şi-a propus să dezvolte practicarea sportului în rândul oamenilor obişnuiţi.
A reuşit să-i facă pe copii să iubească dansul şi să-l practice cu atâta pasiune şi dăruire, încât să ajungă împreună să reprezinte România la cele mai mari concursuri de dans. În urmă cu doi ani au devenit campioni mondiali la show dance. Echipa ei se află alături de cele mai mari academii de dans din lume când merge la aceste competiţii. Imnul nostru se aude nu o dată în marile săli ale lumii. Munceşte cu pasiune şi pare să facă totul cu uşurinţă. A face rost de banii necesari participării la astfel de competiţii este o provocare, dar ea reuşeşte să treacă şi peste acest obstacol împreună cu cei care cred în munca ei.
Periodic deschide sălile gratuit pentru ca oamenii să poate veni şi să vadă cât de plăcut poate fi să faci mişcare. Împreună cu cei de la club merge în parcuri, în ştranduri, unde dansează, face exerciţii ca să îi stimuleze pe ceilalţi să practice un sport alături de ei.
Documentarul „În paşi de dans” a fost difuzat ieri şi va fi transmis în reluare pe 2 februarie, de la ora 17:15, pe 3 februarie, de la ora 08:30 şi pe 4 februarie, de la ora 09:30.
Orădenii pot vota cele două documentare propuse pentru premiile TVR Cultural. Pentru procesul de votare, fiecare documentar are alocat un număr (1, 2, 3 etc. până la 30) care va putea fi trimis la numărul de SMS 1269. Puteţi vota de câte ori doriţi oricare dintre filmele difuzate. Costul unui SMS este de 0,89 Euro cu TVA inclus. Numărul poate fi apelat din orice reţea mobilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!