Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) derulează în perioada 8-16 august 2016, la Galați, cea de-a XI-a ediție a Forumului Organizațiilor Studențești din România (FOSR), cel mai important eveniment anual studențesc din România, care reunește peste 350 de studenți din 17 centre universitare din țară. De la Oradea doar Asociaţia Studenţilor Stomatologi şi Marius Deaconu, vicepreședinte educaţional al ANOSR, au spus prezent acestei întâlniri.
În cadrul Forumului, liderii studenţilor din întreaga ţară dezbat cele mai importante probleme și interese ale studenților din România, stabilind prioritățile federației pentru următorul an.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc marţi, 9 august, în Aula Magna a Universității „Dunărea de Jos” din Galați. La deschidere au luat parte preşedintele României, Klaus Iohannis, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCŞ), Mircea Dumitru, Andrei Popescu, secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului, Laurenţiu Vlad, secretar de stat pentru învățământul superior în cadrul MENCȘ şi mulţi alţii.
Perspective
Președintele ANOSR, Vlad D. Cherecheș, a fost cel care a deschis evenimentul prezentând perspectiva studenților asupra stării actuale învățământului superior românesc, ceilalți vorbitori fiind invitaţi să prezinte perspectiva lor și planurile instituțiilor pe care le reprezintă în acest domeniu.
Pe parcursul evenimentului, cei peste 350 de participanți iau parte la diverse ateliere de lucru și dezbateri în cadrul cărora vor creiona obiectivele ANOSR în domeniul învățământului superior, și care vor fi prezentate inclusiv partidelor politice, în contextul alegerilor parlamentare din această toamnă. Ieri seara, în Sala de Spectacole a Casei de Cultură a Studenților din Galați a avut loc o dezbatere asupra obiectivelor studenților la care au fost invitați toți parlamentarii și președinții de partide parlamentare din județul Galați.
„Participarea celor mai importanți actori din sfera domeniului educațional și de tineret la Forumul Organizaților Studențești din România confirmă, din nou, rolul foarte important pe care ANOSR îl are în reprezentarea drepturilor și intereselor studenților din România. Sperăm să avem o săptămână cât mai productivă la Galați și ca mesajul și concluziile noastre să fie receptate cum se cuvine de guvern, dar și de partidele politice din România. Ne pregătim pentru un eveniment foarte important pentru societatea românească, alegerile parlamentare, și sperăm ca viitorul parlament să fie unul care să acorde o importanță mult mai mare educației, nu ca până în prezent, astfel că vom transmite toate obiectivele noastre și către toate partidele politice active și îi vom invita să și le asume în programele politice”, a apreciat Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR
Domenii abordate
ANOSR abordează la Galaţi patru domenii distincte ce țin de învățământul superior și viața studențească (academic, profesional, social și etic), precum și unul transversal, ce este în strânsă legătură cu toate cele patru (finanțarea educației). Atelierele de lucru vor aborda subiecte precum căminele studențești, cantinele universitare, taxele aplicate studenților, reducerile de care beneficiază (sau ar trebui să beneficieze) studenții, serviciile de orientare și consiliere în carieră, învățământul centrat pe student, formarea cadrelor didactice, asigurarea calității educației, etica, integritatea și buna guvernanță în instituțiile de învățământ superior, internaționalizarea învățământului superior sau funcționarea caselor de cultură ale studenților. Concluziile dezbaterilor vor sta la baza strategiei pe care ANOSR o va adopta în următorul mandat.
,,Vrem să punem presiune pe partidele politice, pentru ca politicienii să-şi asume Educaţia ca pe o prioritate naţională, nu doar ca o lozincă. Vrem ca ei să vină cu propuneri şi acţiuni concrete în domenii precum: finanţarea, etică şi integritate academică şi asigurarea calităţii în învăţământul superior. De asemenea, dorim depolitizarea învăţământului superior. Apoi, în plan local, dorim să se ţină cont de propunerile noastre şi la Oradea, să se aloce mai mulţi bani pentru burse. Ne dorim totodată ca studenţii să fie mai implicaţi’’, a spus Marius Deaconu, despre problemele ce sunt discutate la acest Forum.
Parteneri ai preşedintelui
Forumul continuă joi, 11 august, cu Târgul Organizațiilor Studențești, unde fiecare organizație membră a ANOSR își va prezenta activitatea.
Începând de sâmbătă, 13 august 2016, va debuta Adunarea Generală a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România. În cadrul acesteia se va realiza un bilanț al mandatului 2015-2016 și va fi ales un nou Birou de Conducere, care va avea misiunea să implementeze planul de acțiune stabilit în aceste zile la Galați.
La fel ca preşedintele Cherecheş, şi Deaconu susţine că prezenţa la evenimentul studenţilor a preşedintelui României confirmă că acesta îi consideră parteneri în dialogul privind politicile educaţionale, dar şi în proiectul său naţional ,,România educată’’, proiect care se doreşte a fi începutul reaşezării societăţii pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazată pe performanţă, muncă, talent, onestitate şi integritate.
,,Părţi din poziţia noastră << Universitățile „copy-paste”: fenomenul plagiatului și impostura academică în învățământul superior românesc – perspectiva studenților>> au fost însuşite de preşedintele României în discursul său de la deschiderea Forumu, iar acest fapt nu poate decât să ne bucure şi să ne confirme că ne consideră parteneri’’, a spus Deaconu.
Marius Deaconu candidează pentru un nou mandat de vicepreşedinte educaţional în ANOSR.
În ultimul său mandat, împreună cu colegii săi din ANOSR, Deaconu a avut mai multe obiective, multe dintre acestea fiind implementate la nivel naţional.
Citiți principiile noastre de moderare aici!