În Armenia, la Yerevan, se află în plină desfăşurare Festivalul Internațional Shakespeare, care a debutat pe 17 octombrie şi se va încheia sâmbătă, 22 octombrie.
Festivalul a ajuns la cea de a 16-a ediţie, şi este prima participare românească. Deschiderea festivă a avut loc la Opera din Yerevan unde invitaţii au fost primiţi pe covorul roşu flancat de drapelele ţărilor participante. În programul festivalului au fost incluse 19 reprezentaţii venite din zece ţări: Ucraina, Armenia, România, Ungaria, Rusia, Italia, Franţa, Iran, Bulgaria, Kazakhstan.
Festivalul, sub semnul tensiunilor de la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan, a avut în acest an ca slogan: „Salvaţi Cultura” (Save Culture) şi „Stop agresiunii” (Stop Aggression). „Scopul nostru este să ne punem vocea la dispoziția comunității internaționale cu privire la agresiunea din septembrie a Azerbaidjanului. De aceea susținem #SaveCulture, #StopAggression. Festivalul-acțiune este un canal important pentru a ne face auzită vocea pe platformele culturale internaționale”, a spus directorul festivalului, Karo Balyan.
Festivalul se desfășoară sub patronajul organizației caritabile non-guvernamentale „MENK” și cu sprijinul Ministerului Educației și Culturii. Armenia este singura țară din Comunitatea Statelor Independente unde are loc un festival Shakespeare. Potrivit lui Karo Balyan, lucrările lui Shakespeare și ceea ce a avut de spus sunt întotdeauna relevante, deoarece problemele ridicate în ele sunt importante în orice moment.
Rock Filarmonica Oradea (Florian Chelu Madeva, Alexandrina Chelu-Schorr şi Florin Petroniu Avram) au fost permanent în legătură cu Ambasadorul României în Armenia, Excelența Sa Ionel Ivan, care le-a fost alături în această călătorie, cu atât mai mult cu cât au izbucnit conflictele cu Azerbaidjan, iar securitatea este pe primul loc.
„Am participat cu Sonetul Muzical Shakespeare prima dată la Festivalul Internațional Shakespeare din Craiova în aprilie 2022, moment care ne-a adus în lumina reflectoarelor și a altor festivaluri Shakespeare din lume. Momentul artistic a constat într-un recital compus din 18 sonete, cântate în engleză. Între ele s-au adus mici explicații și prezentări scurte ale proiectelor Rock Filarmonica, iar cărțile editate au fost afișate în fața scenei. Faptul că tatăl meu, Florian Chelu, este primul compozitor al tuturor celor 154 sonete ale lui Shakespeare (editate în 2009) a atras atenția organizatorilor din Armenia. Am creat aici o legătură cu organizatorii Festivalului Shakespeare din Kazahstan, pentru o participare în 2023. Ceea ce e bine de știut, e că dacă mai vrem să venim în partea aceasta de lume, ar fi bine să cunoaștem puțină rusă. Cât despre feedback, am avut în public armeni, rusi, kazahi, iar feedback-ul a fost foarte pozitiv, au gustat momentul nostru, iar eu m-am străduit să explic în engleză cât mai ușor de înțeles, întrucât publicul nu era un foarte bun cunoscător al limbii engleze”, ne-a mărturisit după concert Alexandrina Chelu-Schorr.
Cele două volume, „Sonet – Michelangelo – 76 sonete” şi „Sonet – Shakespeare – 154 sonete”, primele integrale muzicale din lume realizate de un român, Florian Chelu Madeva, au fost reeditate şi prezentate şi în festival.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!