Semn că pentru unii, mașinile proprii sunt mai importante decât mediul înconjurător. „Sunt solicitări pentru intervenții, deoarece arborii ating ferestrele. De asemenea, de pe strada Jean Jaures s-a cerut intervenție în coronamentul arborilor deoarece aceștia sunt deasupra locului de parcare! Apoi, sunt copaci care încurcă, deoarece din corcoduși cad fructe pe mașini!
Alt motiv: faptul că ajung crengi peste curtea omului. Însă la trei intervenții, moare copacul. Aprobăm doar pentru ce bate în geam sau ce atinge streașina. Din păcate, constăm o atitudine deloc prietenoasă față de arbori în Oradea”, relatează Balaș. Acesta oferă un exemplu de-a dreptul halucinant: „Pe B-dul Dacia, la blocurile zig-zag, o doamnă cere constant o intervenție, deoarece susține că o… nevrozează verdele! De trei ani tot cere o intervenție”, transmite Orlando Balaș.
8 tăieri din 36 de propuneri
Revitalizată de Primărie după scandalul defrișării din Parcul Bălcescu, comisia consultativă privind lucrările de tăiere și/sau intervenție în coroana copacilor din Oradea a aprobat ieri o serie de lucrări, la cererea cetățenilor. Iar efectele se văd, de vreme ce aprobările pentru tăieri se dau acum mult mai greu. „Din cei 36 de arbori propuși spre tăiere, opt au primit un punct de vedere favorabil cu privire la aprobarea cererilor analizate, majoritatea arborilor fiind uscați și afectați biologic. Din cele 87 de intervenții cu tăiere în coronamentul arborilor (toaletări) au primit aviz favorabil 61, majoritatea pentru eliminarea crengilor uscate și echilibrare”, se arată în comunicatul Primăriei.
„Este vorba despre lucrări izolate, ici și colo câte unul”, ne-a declarat ecologistul.
Din comisia consultativă fac parte Orlando Balaș – inginer peisagist și lect. univ. dr. la Universitatea Oradea, și Smit Ildico – inginer silvic, doctor în silvicultură. La ședințe, din partea Direcției Tehnice participă următorii: Mircea Stejeran – şef serviciu Lucrări și Servicii Publice, Gabriel Dobre – consilier, Loreta Mălăin – inginer horticol, Ramona Bakk – inginer horticol, Lucian Fărăgău – inginer silvic.
[related-post post_id=”2002025″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!