Evenimentul, ajuns la a IX-a ediţie, a fost organizat de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) şi s-a desfăşurat în perioada 3-5 iunie, la Alba Iulia. Ediţia din acest an a fost realizată în colaborare cu Liga Studenţilor din Universitatea „1 Decembrie 1918” din Albă Iulia. După un amplu proces de nominalizare din partea studenţilor (peste 360 de profesori propuși pentru premiere) și evaluare, 89 de cadre didactice universitare au primit distincția de Profesor Bologna anul acesta, la Alba Iulia, în data de 4 iunie 2016, în prezența Ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice.
Astfel, profesorii premiaţi sunt: Simona Trip de la Facultatea de Socio-Umane (fost prorector responsabil cu problemele studenţeşti), Adrian Hatos, Sergiu Băltăţescu, Marius Drugaş şi Ramona Nicoleta Ciobanu, tot de la Socio-Umane, lectorul Dan Negruţ (Facultatea de Litere), George Radu Emil Mărieş (Facultatea de Arte), Raluca Buhaş de la Facultatea de Geografie, Turism şi Sport şi Vasile Grama de la Facultatea de Geografie, Turism şi Sport.
După această premiere Comunitatea Profesorilor Bologna a ajuns la 760 de membri. „Mulțumesc studenților mei! Le dedic aceasta distincție «Profesor Bologna»! Mulțumesc ANOSR! La mai multe gale şi acțiuni în beneficiul învățământului superior!”, a scris Simona Trip pe pagina sa de facebook.
Adevărate modele
Proiect de tradiție al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), ce a debutat în anul 2007, Gala Profesorului Bologna este singura inițiativă studențească de a identifica și a premia adevăratele modele din învățământul universitar românesc. Toți studenții au avut ocazia să își nominalizeze profesorii preferați, care apoi au trecut printr-un proces complex de evaluare realizat de către studenți special pregătiți de ANOSR în acest sens. Distincția de Profesor Bologna este singura recunoaștere oferită exclusiv de către studenți pentru cadrele didactice cele mai apreciate.
„Titlul de «Profesor Bologna» evidențiază acei profesori care reușesc să inspire și să capteze atenția prin metodele lor de predare, care înțeleg responsabilitatea asumată și își dau interesul în a modela minți și în a forma caracterele generațiilor viitoare. Un «Prof Tare», așa cum îl numim noi, studenții, este cel care câștigă atenția și respectul prin jovialitatea și ușurința cu care se lasă înțeles de către studenți, prin darul oratoriei și încrederea pe care o manifestă față de capacitatea de dezvoltare și înțelegere a studenților”, a explicat Vlad D. Cherecheş, preşedintele ANOSR.
În deschiderea Galei, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc şi ultima dezbatere din cadrul proiectului Bologna în Universități, unul dintre cele mai noi proiecte marca ANOSR, cu tema „Învățământul centrat pe student – cum adaptăm procesul de predare-învățare la nevoile societății de astăzi?”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!