Evenimentul s-a petrecut în sala mare a Primăriei Oradea, la care au participat ambasadorul adjunct al Israelului, vicepreşedintele Curţii Supreme a Israelului, primarul Oradiei şi alţi invitaţi de marcă, evrei şi români.
În timpul Holocaustului, familiile de orădeni Alexandru şi Maria Pop, respectiv Anton Ioan şi Rozalia Suciu au salvat de la deportare şi, practic, de la moarte familia de evrei orădeni Carol şi Elisabeta Pap, vecini şi prieteni. Familia evreiască a fost ajutată de familia Pop să părăsească Oradea şi i s-a găsit adăpost într-o cămară a casei familiei Pop, din Betfia. Ulterior, familia Rozalia şi Anton Ioan Suciu au reuşit să-i transfere pe cei opt membri ai familiei Pap într-o altă localitate, pentru a nu fi descoperiţi. În casa familiei Suciu, familia Pap a primit adăpost şi hrană vreme de jumătate de an, în condiţii deosebit de grele, dar care le-au salvat viaţa.
Salvator torturat
Pentru ajutorul acordat familiei de evrei, Alexandru Pop a fost interogat şi torturat de autorităţi, însă nu a cedat, salvându-i pe evrei, prin atitudinea şi acţiunile sale şi ale familiei sale.
După război, familia Pap a revenit în Oradea şi şi-a reluat viaţa aici.
Distincţia este conferită urmaşului orădean al familiilor Pop şi Suciu de către Institutul Yad Vashem din Israel.
În discursul său, vicepreşedintele Curţii Supreme din Israel a subliniat curajul famiilor de orădeni români, „într-o vreme în care prea puţini îi ajutau pe evrei şi prea mulţi pe nazişti”. Inclusiv familia demnitarului evreu a fost deportată, ucisă şi îngropată într-o groapă comună, în Belarus. La ceremonia a fost prezent şi un membru al familiei Pop – Ştefan Pap, care a mulţumit salvatorilor familiei sale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!