Pianistul orădean Thurzó Zoltán, deţinător a trei recorduri Guinness, aşteaptă să îi fie omologat oficial şi al patrulea record, acela de cel mai rapid pianist din lume.
Zoltan, pe 23 octombrie, la un an de la decesul mamei sale, Thurzó Margit Terézia, a reuşit să doboare cel de al patrulea record Guinness, la categoria: Most piano keys hit in 30 seconds (Cele mai multe bătăi pe o clapă în 30 de secunde). Categoria avea înainte recordul stabilit la 495 de bătăi, de către japonezul Keita Hattori. Thurzó Zoltán a doborât acest record cu 500 bătăi în 30 de secunde (16,66 lovituri pe secundă) la pianul Steinway, achiziţionat anul trecut de Bene Lorand.
„Am ales aceeași notă, ultima notă la pian, C8. (ultima notă DO de pe tastatură.)”, a precizat Thurzó Zoltán, mulţumind mamei sale şi bunicilor, partenerei sale şi tuturor celor care au fost alături de el în atingerea acestui record.
Printre cei care au fost prezenţi la stabilirea recordului, aşa cum cere regulamentul, au fost arbitrii sportivi Octavian Şovre şi Marius Omuţ, şi flautistul Dávid Borzási. Cele 30 de secunde au fost înregistrate video şi apoi s-a urmărit filmarea în slow motion pentru a se putea număra bătăile.
„Stabilirea acestor obiective este primul pas pentru a face vizibil invizibilul. Sunt încrezător că aceste rezultate vor ajuta la crearea Muzeului Muzicii pe termen scurt și lung”, a punctat pianistul.
Tot anul acesta, Thurzó Zoltán a stabilit recordul intitulat „Highest altitude grand piano performance”, doborât pe 21 iunie în India, pe cel mai înalt drum auto de pe planetă (Umling La Pass). Pianistul a interpretat în cele 31 de minute şi 40 de secunde piese de Enescu, Bartók şi Chopin pe un pian Pearl River GP150.
Celelalte două recorduri mondiale Guinness stabilite anterior de Zoltán au fost cele pentru concertul la cea mai mare altitudine pe Muntele Everest, şi cel mai lung concert-maraton din lume, de 130 de ore. Toate eforturile lui Zoltan au un scop nobil. Familia Thurzó deţine o mare parte a istoriei locale muzicale începând din anul 1760. De-a lungul a trei generaţii, începând cu bunicul şi bunica pianistului Thurzó Zoltán, familia şi-a dedicat viaţa pentru a colecta şi recupera documente şi artefacte ce ţin de istoria muzicală orădeană. Visul lui Zoltán este de a deschide la Oradea Muzeul Muzicii.
Trimite articolul
Xjustitiarul din berceni ar vrea material cu asta