Două recorduri mondiale în 3 luni. Pe 13 iunie, Pianistul Thurzo Zoltan a intrat în Cartea Recordurilor după ce a cântat timp de 132 de minute, la o altitudine de 5.324,77 metri.Performanța a avut loc în Nepal, în tabăra de bază de pe muntele Everest.
[eadvert]
Pe 25 septembrie, Thurzo Zoltan își învinge , din nou, limitele și doboară încă un record mondial. De această dată, orădeanul a doborât recordul mondial pentru cel mai lung concert din lume. El a cântat la pian 130 de ore, cu o pauză de 5 minute pe oră. A începând de lunea trecută, pe 20 septembrie, și a continuat 130 de ore până duminică
„De luni dimineață până azi dimineață am reușit să sparg recordul mondial Guinnes în Oradea! Noul record (n.r. de cel mai lung concert) este de 130 de ore”, a transmis artistul orădean.
Prin prestația lui Thurzo Zoltan a căzut recordul mondial pentru cea mai lungă reprezentație care datează din anul 2015 cu care a intrat în Cartea Recordurilor indianul Mrityunjay Sharma care a cântat la pian 127 de ore, 8 minute și 32 de secunde.
Thurzo Zoltan a doborât acest record la a doua încercare. El a avut o tentativă să doboare recordul mondial pentru cântat la pian în decembrie 2021, dar s-a văzut nevoit să se oprească după 77 de ore din motive medicale. A leșinat de epuizare, iar medicii au decis că nu trebuie să meargă mai departe.
Atât pentru acest record, cât și pentru cel stabilit în Nepal, acolo unde cea mai bună performanță era deținută din 2018 de o artistă din Marea Britanie care a cântat la 4.964 de metri, Thurzo Zoltan s-a pregătit ca un atlet din punct de vedere fizic. Pianistul spunea că și să cânți 77 presupune un efort colosal.
„A fost un efort extraordinar. Chiar dacă eu mă antrenasem peste 3 ani și jumătate pentru această performanță. Să cânți 77 de ore neîntrerupt m-a solicitat cât un efort de trei săptămâni”. El a decis cu organizatorii să cânte 128 de ore pentru a intra în Cartea Recordurilor. A reușit să cânte 130 de ore, așa cum și-a dorit inițial. „ Acum am schimbat abordarea. Am început antrenamentele cu un triatlonist, cu un antrenor, plus un supervizor de sală. De luni până vineri sunt la sală, fac un antrenament special care să nu-mi afecteze mâna, masa musculară. Medicii care m-au monitorizat în timpul încercării de a doborî recordul mondial de 130 de ore de cântat neîntrerupt la pian mi-au explicat că pentru a atinge această performanță, trebuie să mai dau jos câteva kilograme, pentru ca sângele să mă ajute să mă oxigenez mai bine în timpul efortului pentru care mă pregătesc. Mi s-a spus că lumina sălii nu trebuia să fie caldă, aveam nevoie de o lumină rece pentru a putea susține un asemenea efort. Au fost mai mulți factori care m-au determinat să-mi ating limitele fizice după 77 de ore. Eu cerusem echipei mele să oprească ceasul care monitoriza recordul numai dacă apare un infarct. Medicii au decis după două reprize de leșin că nu mai puteam continua fără să-mi pun viața în pericol”, a afirmat pianistul.
Pentru a-și optimiza șansele de reușită, artistul a renunțat și la fumat. Aceasta după ce a constatat că mersul la toaletă și fumatul i-au consumat 75 de minute de-a lungul celor 77 de ore, 44 de minute şi 43 de secunde, timp în care spune că putea să se odihnească.
Faptul că pianistului orădean i s-a dat șansa de a relua demersul de Guinnes Book doi ani consecutiv e în sine un lucru neobișnuit. Dar pianistul a convins și cu înregistrările tentativei demarate în 30 decembrie 2021. Din sute de aplicanți pentru o astfel de performanță, artiști din toată lumea, doar unul singur e alesul. Și în 2022, acesta a fost Thurzó Zoltán. Costurile organizării unui astfel de eveniment nu sunt mici. Thurzó Zoltán e singurul pianist orădean din ultimii 60 de ani care se susține financiar din concertele pe care le ține în întreaga lume. A avut oferte de a se stabili în America, iar acolo, din perspectivă financiară i-ar fi fost mult mai ușor. Artistul orădean și-a dorit să intre în Cartea Recordurilor pentru a obține faima,expunerea care să îl poată ajuta să adune fondurile necesare pentru a înființa un Muzeul al Muzicii la Oradea. Thurzó Zoltán spune că prețul unei clădiri istorice adecvate acestui scop este de circa 500.000 de euro, iar suprafețele pe care ar urma să se întindă muzeul sunt: subsol + prim plan: 164,81 mp + 17,30 mp; nivel principal + terasa mică: 182,65 mp + 40 mp; acoperiș + terasă: 196 mp. Costul mobilierului muzeului ar fi de aproximativ 100.000 de euro. Pianistul orădean afirmă că în viitorul muzeu al muzicii va exista un monitor pe care va rula neîntrerupt numele celor care au participat cu donații la construirea muzeului, indiferent de suma cu care a contribuit.
Orădeanul Thurzó Zoltán a intrat oficial în Cartea Recordurilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!