Se spune că golful e sportul regilor, iar în România doar elitele au intrat în competiții în acest sport. „Se spune că, dacă îi vei urmări pasiunea, nu vei munci niciodată. Nu am știut exact ce înseamnă asta în 2011 când am început să practic golful. Nu mi-am creat așteptări, pentru că, pentru mine golful era metoda mea de relaxare și deconectare.
[eadvert]
În 2011 am început să practic golful la terenul din Ineu de Criș”, își amintește Radu Cirtina. Tânărul care a absolvit CN Mihai Eminescu spune că din pură întâmplare a ajuns la golf.
„Inițial nu am fost atras de golf și nici nu am vrut să încerc dar, mama mea s-a ținut scai de mine până am acceptat. Din acel moment, eram în fiecare weekend pe terenul de golf cu tatăl meu. Am început să iubesc sportul și ca următor pas, m-am dus să îmi încerc abilitățile în competițiile din țară, la nivel de jucător- amator. Spre surprinderea mea, am început să am succes, câștigând numeroase evenimente. În această perioadă, între 2013 și 2014 mi-a trecut prin minte că aș vrea să devin jucător profesionist de golf, jucând într-una dintre cele mai renumite serii de evenimente din lume”, explică tânărul orădean.
Experiența din Ungaria
A fost momentul în care a decis să aloce mai mult timp antrenamentelor.
„Până atunci, singurele lecții pe care le-am luat au fost când am fost inițiat în golf. Știind că următorul nivel necesită experiențe și cunoștințe pe care nimeni nu le avea în România, mi-am îndreptat privirea spre țările vecine. Din nou, din întâmplare, am fost cu un foarte bun prieten să jucam golf în Ungaria. La acel club m-am interesat ce posibilități de antrenamente sunt. La recepție, era un domn care mi-a zis:< Ia numărul acesta. E singura persoană care te poate ajuta!> De aici, a fost doar un pas până m-am mutat în Ungaria, unde am avut posibilități mai bune pentru a mă antrena”, explică tânărul pașii pe care i-a făcut.
Acolo a cunoscut un jucător profesionist de golf.
„El mi-a dat posibilitatea de a-l ajuta în competițiile pe care el le avea în toată Europa. Cred că aici a fost pentru mine. Am realizat că mi-a plăcut mult mai mult să ajut o persoană să joace golf mai bine. Am început să studiez cum să îmi ajut jucătorul să folosească mai puține lovituri pe terenul de golf. În această perioadă mi-am dezvoltat enorm abilitățile de a recunoaște și remedia rapid greșelile din mișcarea de golf, dar și de a ajuta jucătorul din punct de vedere psihologic. De aici a fost doar un pas până când, câteva persoane apropiate m-au întrebat de ce nu mă îndrept spre partea de antrenor de golf? Știam deja că diploma de PGA din Anglia este recunoscută la nivel Mondial și superioară celorlalte asociații de același tip”, povestește Radu Cirtina cum a ajuns să fie primul român profesionist în golf.
La Birmingham
Drumul e unul de-a lungul căruia trebuie să acumulezi, să fii recunoscut, să performezi.
“Ca să fii admis în programul de pregătire de 3 ani, trebuie să îndeplinești anumite condiții: să ai o diplomă de bacalaureat cu note destul de bune; să ai o diplomă de limba engleză (ideal Cambridge Exam); să ai un nivel foarte bun de a juca golf (în termeni de golf handicap 4 maxim); să îți găsești o persoană care face deja parte din asociație și să fie dispusă să garanteze pentru tine. Programul este creat de către PGA în strânsă legătura cu Universitatea din Birmingham. Pe parcursul celor 3 ani de studii, am parcurs următoarele capitole, noțiuni: Golf Coaching; Management pentru clubul de golf; Vânzare de echipament de golf și nu numai. Am învățat să construim crose din componente și să le ajustăm pentru a le face ideale pentru caracteristicile fiecărei persoane, am făcut cursuri de dezvoltare personală și științe sportive aplicate. În toate aceste domenii, ni s-au create baze solide după care ne-au fost examinate cunoștințele. Prin acest mod, asociația creează persoane care câștigă un nivel superior de înțelegere a tot ce înseamnă industria golf-ului. După ce ai trecut toate examenele, primești distincția de PGA Professional”, spune orădeanul.
Drumul spre profesionism e lung , dar satisfacțiile sunt mari.
„Fiindcă această asociație și-a dovedit calitatea la nivel global, orice club de golf, de oriunde ar fi el, recunoaște calitățile profesionale ale profesioniștilor PGA. Din acest motiv, cluburile caută în mod activ persoane cu această calificare. Motivele ar fi: o calitate superioară a lecțiilor de golf (amatorii își pot îmbunătăți jocul și cunoștințele despre golf întru-un mod adaptat fiecărei persoane), creșterea numărului de jucători din acea zonă și creșterea profitabilității clubului de golf. În timpul studiilor, m-am tot gândit cum să ajung să cunosc cât mai multe persoane și cum să le ajut să joace golf mai bine. La această întrebare am reușit să răspund prin crearea canalului propriu de YouTube numit Solution Golf. Canalul este în limba engleza deoarece am vrut să mă adresez unui număr cât mai mare de pasionați de golf. Pe scurt, aceasta a fost călătoria mea, de la pasiune până la a ajunge antrenor de golf, cu certificat PGA englezesc”, spune Radu Cirtina. Orădeanul recomandă o astfel de călătorie în lumea golfului fiindcă te poate duce pe cărări pe care nu le-ai bănuit niciodată. „Călătoria mea a fost la fel. De la pasiune pură la a face din golf viața mea. Am încercat din răsputeri să acumulez cunoștințe care să-mi permită să fiu antrenorul, cu care, dacă aș fi, din nou copil, mi-ar plăcea să-mi încep călătoria.Terminarea instruirii PGA nu înseamnă sfârșitul călătoriei. De acum înainte, voi continua să dezvolt toate abilitățile necesare pentru a putea oferi o lecție grozavă de golf”, spune orădeanul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!