Drumul său în arbitraj a început în 1991 când a absolvit cursul organizat de CJA Bihor, iar de atunci a bifat borne importante, unele greu de egalat, în cele mai importante competiții fotbalistice interne și internaționale.
[eadvert]
A adunat 21 de ani în prima ligă, unde a arbitrat 425 de meciuri. Și-a trecut în palmares 40 de jocuri în Cupa României, având și trei finale și două Supercupe. Pe plan internațional a arbitrat 212 jocuri pe patru continente, ajungând în 55 de țări în cei 17 ani petrecuți pe lista FIFA. Debutul pe plan internațional l-a făcut cu Alexandru Tudor, a continuat cu Sorin Corpodean, Cristian Balaj, Alexandru Deaconu, Augustus Constantin, iar cele mai multe meciuri le-a avut cu arădeanul Ovidiu Hațegan.
„M-am împăcat cu gândul”
Campionatul European care a început vineri ar fi trebuit să fie ultima lui competiție, însă evenimentul atât de mediatizat cu autografele lui Haaland luate pentru Asociația SOS Autism a făcut ca UEFA să dea dovadă de prea mare intransigență și a delegat brigada lui Ovidiu Hațegan, dar fără cel mai experimentat membru.
UPDATE! Arbitrul orădean, Octavian Șovre, criticat după ce i-a cerut autograf lui Erling Haaland
„M-am împăcat cu gândul că nu sunt la Euro 2020. Sunt un tip care se adaptează. Mă voi uita ca un microbist, acum că mi-am încheiat activitatea de arbitru. Nu regret momentul cu Haaland. Nu a fost prima dată, doar că a fost prima dată când s-a mediatizat prin captura video a televiziunii britanice. Am încercat să aduc un zâmbet pe buzele unor copii, și nu numai, prin mici suveniruri, autografe de la jucători de mare anvergură”, spune Șovre.
Ultimele sale apariții oficiale au fost astfel pe plan intern, finala Cupei României U Craiova – Astra și meciul de baraj CS Mioveni – FC Hermannstadt, lăsând fanionul la 48 de ani, cu trei ani peste limita normală. Limita de vârstă pentru arbitrii în Europa și România era 45 de ani, dar arbitrul orădean a primit o derogare de un an plus încă un an, care a ajuns în total la trei ani din cauza pandemiei.
„Profesori buni”
Fostul arbitru asistent FIFA recunoaște că nu se aștepta să aibă o carieră atât de prodigioasă în momentul când a ales calea arbitrajului.
„Nu m-am gândit nicio clipă când am început cursul în 1991, pe care l-am făcut cu domnul Florin Marcu senior, care era atunci arbitru asistent în Liga 1 și Valer Durdeu, arbitru de Liga 3. Am avut profesori foarte buni, am învățat foarte multe de la ei și am fost apreciat de amândoi. Apoi, l-am avut ca model pe domnul profesor Gheorghe Dumitrescu, fost jucător la FC Argeș și apoi FC Bihor, care era atunci arbitru de Liga 2. Mi-a plăcut modul lui de a fi, comportamentul, atitudinea. Întâmplarea a făcut ca eu să ii iau locul în Liga 2, el a ieșit în decembrie 1998, iar eu am intrat în iulie 1999. Îmi doream atunci să ajung ca și Gică Dumitrecu. Ulterior pașii vieții m-au dus mult mai departe decât aș fi putut visa vreodată. Consider că nu am ajuns întâmplător și cred că dacă am rezistat 21 de sezoane în Liga 1 și 10 în Champions League am făcut o treabă bună”, povestește Șovre.
A promovat în Liga 1 la 27 de ani, fiind cel mai tânăr arbitru asistent din lot. În 2004 și-a făcut debutul pe plan internațional la un meci din Cupa UEFA (Europa League), Panionios Atena – Dinamo Tbilisi, scor 5-2, desfășurat de Ziua Națională a României, fiind în brigadă cu Alexandru Tudor și Cristian Nica, rezervă Sebastian Colțescu.
Momentul de cumpănă
Cariera lui Tavi Șovre putea să se încheie mult mai devreme. La cinci ani de la terminarea cursului de arbitraj, la un meci desfășurat la Săcueni a avut parte de un eveniment nefericit.
„Am avut parte de o bătaie sănătoasă în noiembrie 1996. Am avut un meci la Săcueni, un loc unde era greu de arbitrat în aceea perioadă. Am fost spitalizat, dacă nu greșesc am stat în spital 18 zile atunci, am fost și operat. Înainte de incident dădusem examen pentru Liga 3 și rezultatele le-am primit după 2-3 luni. Mi-am zis atunci că dacă nu promovez probabil o să mă las, cui i-ar fi convenit să fie caftit în fiecare lună o dată. În acele timpuri nu prea scăpai. Mergeai ca la război la un meci în județ. Promovarea mi-a dat imboldul necesar să continui. Între timp vremurile s-au schimbat. M-a ajutat mult perioada aia, pentru că am învățat multe lucruri care mi-au folosit în multe momente cheie din carieră”, a rememorat Șovre.
Impresionat de Haaland
Messi, Ronaldo, Neymar, Mbappe sunt doar câteva dintre vedetele actuale pe care Șovre a avut ocazia să îi arbitreze, plus echipe de calibru, fie naționale, fie de club.
„Am arbitrat toate echipele câștigătoare ale Cupei Mondiale, cu excepția Argentinei. Pe Brazilia am arbitrat-o de cinci ori, iar în cele 10 sezoane de Champions League am apucat să arbitrez minim o dată toate echipele mari ale Europei. În ceea ce privește jucătorii mari, m-au impresionat în general cu modestia lor. Îmi aduc aminte că la un meci al Barcelonei i-am cerut autografe lui Messi. Aveam 10 seturi a câte două cartonașe și le-a semnat cu răbdare pe toate. La fel cu Neymar, Ter Stegen sau Suarez. Și exemplul impresionant al lui Haaland, care a trimis Asociației SOS Autism Bihor un tricou, fotografii cu autograf, o scrisoare, imediat după meci”, spune Octavian.
Gestul lui Șovre inspiră: Erling Haaland a donat un tricou cu autograf asociației SOS Autism Bihor
„Competiția supremă”
A fost prezent la campionate mondiale sau europene, dar alta este competiția care l-a marcat pe arbitrul orădean: „Cel mai mult mi-a plăcut la Jocurile Olimpice de la Rio. Am avut emoții puternice când am aflat că suntem delegați . Competiția sportivă supremă sunt Jocurile Olimpice, unde recomand tuturor să jungă fie ca spectator, sportiv, voluntar, arbitru, oficial sau în orice postură se poate. Jocurile Olimpice sunt ceva special și de neegalat. Am stat o lună în Brazilia, am cunoscut diverse cullturi și per total a fost o experiență de neuitat mai ales că am arbitrat și o semifinală”
Militează pentru profesionism
Fostul arbitru admite că se câștigă bine „ca arbitru FIFA, dar în categoria Elite”. Dar până să ajungi acolo nu este simplu: „Am avut ocazia să fim acolo din 2015, timp de șapte sezoane. Asta înseamnă că trebuie să te comporți ca un profesionist, deși în România activitatea de arbitru nu este profesionistă. În timp ar trebui rezolvat acest aspect, mai ales că în jurul nostru țările au reglementat acest aspect. Din punct de vedere financiar nu poți să îți susții o familie doar arbitrând pe plan intern. Dacă ești arbitru internațional poți să te axezi doar pe arbitraj”.
Șovre consideră că un arbitru FIFA trebuie să fie foarte bine pregătit fizic și teoretic pentru a face față intensității meciurilor la care sunt delegați: „Arbitrii din ziua de azi sunt niște atleți. Trebuie să ai o pregătire fizică foarte bună, când te gândești că sunt jucători care fac 100 de metri sub 11 secunde și au o plecare explozivă. Trebuie să te pregătești înainte de meci, să studiezi echipele, jucătorii. Aveam și acces la o platformă care ne facilitează aceste lucruri”, susține fostul arbitru.
Unul dintre arbitrii asistenți căruia Șovre îi prevede un viitor frumos este orădeanul Alexandru Corb, care bate acum la porțile primei ligi.
„Are toate calitățile necesare să ajungă sus”, consideră fostul arbitru.
Colaborare cu CCA
Octavian Șovre va continua în lumea în care s-a învârtit în ultimii 30 de ani.
„Voi intra într-o colaborare cu Comisia Centrală a Arbitrilor fiind responsabilul cu partea de asistenți pentru implementarea sistemului VAR. De lucru este. Din experiența acumulată voi împărtăși tinerilor arbitri. România are doar șapte arbitri și arbitri asistenți acreditați VAR: brigada Istvan Kovacs, cu Ovidiu Artene și Vasile Marinescu, plus Ovidiu Hațegan, eu, Sebastian Gheorghe și Radu Ghinguleac. În următorul an impelmentarea VAR îmi va lua mult timp. Doleanța FRF și LPF este ca acest lucru să se întâmple în primăvarea anului viitor cu play-offul 2021/2022. Va fi greu pentru că programul va fi foarte încărcat. În cele zece luni, cam 150 de zile voi fi prins acolo, iar în paralel voi activa și ca observator pe plan național”, spune fostul asistent FIFA.
COMPETIȚII INTERNAȚIONALE IMPORTANTE
2008 – Campionatul European U17 Turcia
2015 – Campionatul Mondial U20 Noua Zeelendă
2016 – Campionatul European de seniori din Franța
2016 – Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (Brazilia), unde a arbitrat semifinala Brazilia – Honduras.
2017 – Campionatul Mondial U17 India, unde a arbitrat semifinala Brazilia – Anglia.
2019 – Nations League, finala mică Elveția – Anglia.
2019 – Cupa Mondială a Cluburilor Qatar, finala mică Al Hilal – Monterrey.
A mai arbitrat două semifinale Europa League, activând în ultimele zece sezoane de UEFA Champions League.
Marica despre Șovre: „Vreau doar să-i mulțumesc că ne-a dat o lecție importantă”
Citiți principiile noastre de moderare aici!