Norbert Ilea este unul dintre românii care ne fac cinste peste hotare. S-a născut şi a copilărit în Oradea până la vârsta de 17 ani. S-a înrolat apoi la cerere în armata română, ca vânător de munte. După terminarea stagiului, a încercat să pornească o afacere în Oradea. „Din păcate, nu am avut şansa să mă ridic sau să realizez ceva mai diferit din cauza sistemului şi a ideei ca trebuie să fii cineva sau să cunoşti pe cineva ca să ajungi realizat”.
Dezamăgit, în 2010 şi-a luat rucsacul şi a plecat în Marea Britanie, unde a început să lucreze în construcţii şi să înveţe diferite meserii. S-a ambiţionat să studieze, să obţină calificări, să urmeze şcoli, universitate, ca să poată avansa şi să ajungă acolo unde mereu şi-a dorit.
Studiile şi calificările au durat şapte ani, timp în care a trăit la Londra cu familia. În 2017 s-a mutat la Birmingham, unde s-a confruntat cu noi provocări. A devenit şi cetăţean britanic, pornind totul de la început, ca să poată să înţeleagă cât mai bine tot ce ţine de domeniul construcţii.
S-a înscris la Facultatea de Inginerie din Londra, pe care a absolvit-o cu calificarea „Bsc Hons in civil engineering”, care presupune abilități tehnice, practice și manageriale necesare pentru a analiza, proiecta și gestiona probleme inovatoare și complexe de inginerie.
În paralel, a început şi calificările, iar pe baza experienţelor, prin agenţia de stat CITB, a ajuns să urmeze cel mai înalt curs în domeniu, NVQ 7. Cei care ating nivelul NVQ 7 pot ajunge la funcții de conducere superioară în construcții, cu responsabilitatea pentru managementul operațional al proiectului, supravegherea și/sau controlul financiar al întregului proiect. Aceştia pot folosi calificarea pentru a obține calitatea de membru profesional al Chartered Institute of Building (MCIOB), fiind astfel recunoscuți de clienți și colegi ca fiind profesioniști cu abilitățile și cunoștințele necesare pentru a finaliza munca la cel mai înalt standard.
Octogonul cu înălțimea de 155 de metri
Norbert Ilea a aplicat şi a început diferite proiecte, în care a avut poziţia de Contract Manager pentru companii care construiau cartiere cu case noi (Bellway, Taylor Wimpey, Barat Homes, Galliard, Berkley Homes). A preferat însă o nouă provocare: să se reprofileze pe zgârie nori şi apartamente rezidenţiale.
„Am început ca director de şantier la o companie irlandeză, McAleer & Rush, unde am avut ocazia de a duce până la final, cu un grup de colegi foarte uniţi, al doilea cel mai mare hotel Premier Inn şi un zgârie nori de 35 de etaje. Ambele clădiri erau sub un singur contract, în valoare de £125 millioane de lire. După predare, am contactat compania actuală la care lucrez, JRL Group şi compania mamă, Midgard”, explică Norbert.
La această companie, a reuşit să facă parte din echipa care finalizează, „în cele mai organizate şi sigure condiţii”, cladirea Octogon în valoare de £130 millioane de lire, cel mai înalt turn rezidențial perfect octogonal din lume, care are 49 de etaje și o înălţime de 155 de metri. Turnul, care va fi finalizat în iunie-iulie 2025, va fi cea mai înaltă clădire din Birmingham, oferind rezidenţilor panorame fără precedent asupra peisajului urban și nu numai. Proiectat de Howells Architects, Octogonul va găzdui 370 de apartamente de închiriat. La cei 39 de ani ai săi, orădeanul este construnction site manager în acest proiect.
Norbert Ilea afirmă că cea mai mare dificultate întâmpinată la ridicarea acestei clădiri impresionante a fost de a menţine şi de a organiza subcontractorii, pentru a se putea încheia la timp fiecare etapă, după programul stabilit. „O altă problemă pe care o întâlnim des, este de a menţine şantierul în siguranţă faţă de public. Întâmpinăm probleme atunci când unii intră prin forţă seara sau în zilele nelucrătoare, urcă până la etajul 46 ori până pe marginea macaralei şi se filmează, chiar aruncându-se cu parașuta, doar ca să îşi facă filmuleţe… Da, sună nebunesc, dar cauzează probleme mari. Pentru că reverificăm toată clădirea, mașinăriile şi macaralele, pentru posibile distrugeri, vandalism… Având în vedere că avem peste 150 de persoane zilnic pe şantier, trebuie să ne asiguram că totul este safe”, spune Norbert.
Din echipă mai fac parte doi orădeni. Unul este Adrian Macai, stabilit de 18 ani în Anglia. Cu o experiență de peste 14 ani în instalarea tuturor tipurilor de fațade și unități, este dedicat livrării de calitate a fațadelor instalate la cele mai înalte standarde cerute de arhitecți și în conformitate cu desenele tehnice, respectând normele de protecție a muncii, asigurând siguranța și calitatea pe fiecare proiect. Cel de al doilea este Denis Jianu, absolvent al Facultăţii de construcţii din Oradea, cu aproximativ nouă ani de activitate în UK, responsabil pentru livrarea structurii de rezistenţă, beton şi structură metalică. Oradenii își doresc ca într-o zi să facă mândru orașul lor natal Oradea, și să își poată dedica cunoștintele și experiențele unui proiect asemănător, condus de ei, în Oradea.
Marţi a fost instalată ultima parte din coroana clădirii. „Coroana acoperă toate utilităţile care vin instalate pe acoperiş: aer condiţionat, sistem de foc în caz de invendiu, cu extracţie directă pe acoperiş prin ventilaţie, casa scării unde sunt panourile de control pentru tot ceea ce înseamnă sisteme de electricitate, sprinklere, internet. Într-un cuvânt Mechanical and Electrical board room”, explică Norbert.
Cu mândrie, la finalul lucrării, orădenii au adăugat, între steagurile celor care au făcut parte din proiect, steagul oraşului Oradea şi steagul României. Toate au fost arborate în coroana celei mai înalte clădiri din Birmingham, singurul zgârie nori din lume în formă de octogon regulat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!