Marian are 27 de ani și a început să practice meseria de barman „dintr-o joacă”, după cum chiar el ne povestește. Absolvent al Facultății de Drept din Oradea, orădeanul și-a dat seama că pasiunea poate să-ți schimbe viața la 360 de grade și să te facă să renunți la tot ceea ce ai luptat până în acel moment.
Așa a și făcut. A lăsat în spate tot sacrificiul depus în cadrul facultății și și-a urmat pasiunea, mulțumit că bartendingul a evoluat foarte mult și că nu mai există mentalitatea de acum mulți ani când se considera că barmanul doar toarnă o băutură în pahar.
„Mi-a plăcut tot timpul să lucrez cu oamenii și să fac asta fără să stau într-un birou. Am intrat în domeniu, în urmă cu aproximativ doi ani și jumătate, dintr-o joacă și am realizat după scurt timp, că asta e ceea ce mă face fericit. Pasiunea s-a consolidat mai ales după primul concurs local la care am participat după 3 luni după ce am început să lucrez ca și barman și unde am luat locul 2. Pot spune că în momentul în care sunt în spatele barului, fericirea și starea celui din fața mea stau în mâinile mele. Simt că am un impact major asupra celorlalți prin meseria asta. Fie că lucrez sau fie că sunt la un concurs, oamenii mă ascultă și simt că pot să le fac un bine acestora”, a declarat pentru Bihon.ro, Moisi Marian.
Pentru că își dorește să evolueze și pe urmă să-i ajute și pe alții, tânărul orădean a participat la unul dintre cele mai importante concursuri de cocktailuri pentru barmani „Bacardi Legacy” unde, alături de Andreea Brașovean și Sergiu Biriș, și-a asigurat un loc în finala de la Moscova.
Bacardi Legacy este un concurs internațional care sprijină creativitatea în spiritul Bacardi și provoacă barmanii să găsească rețeta ideală pentru următorul cocktail de renume internațional, așa cum au devenit la rândul lor Mojito, Daiquiri sau Old Cuban.
„M-am înscris la un concurs care se numește „Bacardi Legacy” – un concurs global, și am ajuns în finala etapei pe țară alături de alți doi concurenți cu care voi participa, la începutul lunii februarie, la Moscova. Eu practic am avut de inventat o rețetă, pe bază de Bacardi, am postat online rețeta și am fost ales să particip la faza națională a concursului unde, în fața unui juriu, mi-am prezentat băutura. Am preparat-o în două exemplare și mi-am spus povestea: ce m-a inspirat să fac această băutută, de ce am ales ingredientele respective, ce mesaj vreau să transmit cu băutura mea și am câștigat”, ne-a mai povestit barmanul.
Băutură din suflet pentru suflete
Întrebat ce anume l-a determinat să participe, orădeanul a spus că s-a înscris la îndemnul unui prieten fără să știe exact ce presupune și chiar dacă s-a simțit luat prin surprindere și-a luat sarcina în serios din prima clipă.
S-a gândit la ce vrea să transmită cu băutura, iar după ce și-a schițat mesajul a început să analizeze romul Bacardi și să tot testeze până i-a ieșit o băutură care i-a asigurat succesul în concurs și care capătă popularitate în rândul orădenilor.
Băutura propusă de Marian se numește „A Secret” și conține: 40 ml Bacardi Carta Oro, 20 ml Galliano Vanilla, 15 ml piure de dovleac, 10 ml sirop de scorțișoară, 25 ml fresh proaspăt de lămâie și 1 peel de lămâie pentru uleiuri esențiale. Fiecare ingredient al băuturii având o poveste care rămâne în sufletul băutorului.
„Este o băutură sour, în care am folosit lichiorul de vanilie pentru a evidenția notele de vanilie din Bacardi, am folosit scorțișoara pentru „spiciness” și dovleacul pentru a crea elementul diferit al băuturii. Mesajul băuturii este acela de a instiga oamenii să-și împărtășească secretele cu ceilalți. Atenție, însă! Nu secretele cele mai personale, ci secretele vieții pentru a rămâne în sufletul celui căruia i-a împărtășit secretele, lâsând astfel în urmă o moștenire”, și-a descris acesta băutura.
Barman care nu ține cont de lucrurile materiale și pune accent pe suflet și trăiri, Marian a încercat o abordare diferită a concursului, a cărei temă este aceea de a lăsa o băutură-moștenire și spune că pentru el „moștenirea” reprezintă ceea lași în oameni, nu pentru oameni.
„Pentru mine fiecare om care vine la noi la bar este un oaspete de care trebuie să ne îngrijim, tocmai de aceea am propus un cocktail nou pentru o persoană complexă, plină de trăiri.”, a mai mărturisit tânărul.
Chiar dacă structura concursului rămâne aceeași, mai precis 2 minute de pregătire a barului și 6 minute pentru prepararea și prezentarea băuturii, la Moscova se face departajarea între campionii naționali și doar unul dintre cei trei români va merge la etapa globală care va avea loc la Amsterdam, locul în care se va alege campionul mondial Bacardi Legacy. Noi sperăm că va fi Moisi Marian și îi dorim mult succes în etapa de la Moscova, dar și în celelalte ce urmează să vină.
Citiți principiile noastre de moderare aici!