Camp Kennedy este dedicată liceenilor vizionari, creativi, implicați şi urmărește dezvoltarea leadershipului civic și a cetățeniei active în rândul participanților. Liceenii participanți au avut parte de activităţi diverse, de tip team building, dezbateri, workshopuri şi sesiuni de informare sau vizite în instituţii publice de interes pentru tematica programului.
La finalul Școlii de Vară, participanții au fost mentorați în vederea implementării unor proiecte locale, în comunitățile sau liceele din care provin. Cele mai creative și de impact proiecte vor fi ulterior premiate și apreciate public.
Camp Kenndy s-a adresat elevilor care sunt dispuși să organizeze minim un proiect civic local, în perioada 15 august- 15 octombrie 2017. „Proiectul care urmeaza a fi desfăşurat se numeşte The Democracy Academy şi va avea loc atât în Oradea, cât şi în 2 sate din judet, cu scopul general de a informa tinerii cu privire la principiile democraţiei, etica votului şi anticorupţie. Temele acestea au fost intens dezbătute şi în camp şi atelierele de lucru au avut ca teme subiecte asemănătoare”, spune Iulian pavăl, gojdistul selectat să participe la acest program.
Participanţii au avut parte de experienţe inedite: simulare de procese, vizite la Ministerul Justiţiei, la DNA.
„Intâlnirea cu ministrul Toader nu mi-a plăcut deoarece a fost extrem de evaziv şi a răspuns la 4 întrebări într-o oră, dat fiind faptul că vorbeşte rar. Mi-a plăcut extrem de mult vizita la DNA si întâlnirea cu dna Kovesi, întâlnire ce mi-a schimbat modul de raportare faţă de această instituţie a statului.
De asemenea, aş mai reliefa că vizitele la Guvern şi la Judecatoria Sectorului 4 au fost ceva unic, de-a dreptul captivant, din moment ce am avut acces în sala de şedinţe a Guvernului şi am simulat un proces civil la judecatorie. Calitatea vorbitorilor şi mediul non-formal de învăţare au fost la un nivel extrem de ridicat, ceea ce a facilitat procesul de învăţare până în ultima zi”, spune Iulian Pavăl.
Conform unui comunicat, ministrul justiției a explicat participanţilor procedura de adoptare a actelor normative, clasificarea lor și rolul Ministerului Justiției în această procedură. Au fost prezentate, în acest cadru, și raporturile juridice de ordin constituțional dintre autoritățile publice, cu accent pe rolul Guvernului în statul de drept, rolul și semnificația programului de guvernare, cu referire punctuală la măsurile pe care acesta le cuprinde la capitolul corespunzător justiției.
Întrebările formulate au vizat, de asemenea, problematica prevenirii și combaterii corupției, rolul și măsurile concrete luate la nivelul Ministerului Justiției în acest sens, cadru în care ministrul justiției a prezentat elemente de bază vizând Strategia Națională Anticorupție, subliniind importanța activității de prevenire a faptelor de corupție.
Citiți principiile noastre de moderare aici!