În concepția lui Ionel Roșu, președintele Comisiei Tinerilor Antreprenori din UNPR, modelul economic românesc în orizontul anului 2040 s-a conturat în urma a 22 de dezbateri specializate, organizate în decursul a cinci ani. Tânărul a participat la dezbateri la Banca Națională a României, în universități, la Camera de Comerț și Industrie a României, la CEC Bank.
[eadvert]
Rezultatele au fost reunite în lucrarea de anvergură „Să gândim dincolo de azi. Modelul economic românesc în Uniunea Europeană – Orizont 2040″, Editura Economică, București, 2021 (668 de pagini, format 17×24).
Forumul Economic Național
Lucrarea a fost prezentată și în contextul Forumului Economic Național, care a avut locpe 23 iunie 2022, în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București. Bihoreanul a contribuit în cadrul programului economic cu lucrarea „Implementarea tehnologiei Blockchain” prin care oferă avantaje ca protejarea drepturilor, crearea unei economii distribuite, eliminarea taxelor, protejarea și controlul datelor, compensație pentru producători. În această direcție, el detaliază domeniile unde poate fi folosită tehnologia Blockchain, precum banking, asigurări, servicii poștale sau de curierat, serviciile de crowdfunding, certificarea și depistarea bunurilor. Ionel Roșu amintește, de asemenea, ca soluție pentru înregistrarea și verificarea documentelor, realizarea unui sistem de vot electronic, contra traficului de persoane și foarte important în domeniul financiar și plăți.
„«Modelul economic românesc în Uniunea Europeană. România – Orizont 2040» urmărește să definească, pentru prezent și viitor, coordonatele principale ale construirii unei economii naționale românești, ca o economie bazată pe potențialul real uman, material, natural, mineral și financiar al României. O economie bazată pe cunoaștere, pe cercetare și inovare, în concordanță cu interesul național, dar puternic deschisă și ancorată economiei UE și economiei mondiale, ținând seama de noile redefiniri și schimbări esențiale la nivel european și mondial, schimbări fundamentale determinate de pandemia de COVID-19, de situațiile conflictuale și de reconsiderarea globalizării. România trebuie să fie în pas cu evoluțiile actuale și viitoare din lume”, subliniază Ionel Roșu.
[22:30, 7/7/2022] Ionel Roșu: Președintele APSES, Constantin Boștină a anunțat că pasul următor îl reprezintă constituirea unui grup de experți care să elaboreze un document științific de sinteză pentru prezentare decidenților la nivelul statului. Totodată, sublinierea a vizat menținerea permanentă în abordarea din perspectivă științifică în afara partizanatului politic.
În reuniunea plenară a forumului economic au susținut expuneri și au exprimat puncte de vedere prof. univ. dr. Mircea Coșea – membru fondator al ASPES, Valentin Lazea – economist-șef al BNR, Mihai Daraban – președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, vicepreședinte la ASPES, Andrei Rădulescu director la Banca Transilvania.
Tehnologia blockchain reprezintă începutul unei noi ere digitale, o eră ce poate rezolva multe din problemele cu care ne confruntăm sau o eră ce poate să ne îndepărteze și mai mult de ceea ce înseamnă umanitate”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!