Este specializat în bucătăria ungurească, italiană, franceză, orientală. Are o experienţă ca sculptor profesionist de 30 ani. Sculptează în lemn, gheaţă, ciocolată, caşcaval, unt, fructe, legume. De 18 ani i-a încâtant cu preparatele sale pe români, suedezi, israelieni. A participat la expoziţii şi show-uri gastronomice. Chef Nelu Matei va preda arta sculpturii în fructe elevilor din india care sunt în aceste zile oaspeţii orădenilor.
Din floare se naşte fructul şi se transformă din nou în floare prin măiestrie şi pricepere. Este unul dintre principiile pe care chef Nelu Matei le va prezenta în cadrul lecţiei pe care o va oferi joi la Oltea Doamna elevilor dintr-o şcoală de top din New Delhi. „Am cochetat cu arta culinară din tinereţe perfectându-mă sub îndrumarea unor mari maeştri bucătari din România, Franţa, Italia, Israel, China, Thailanda şi Suedia ajungând să stăpânesc foarte bine arta culinară şi sculptura în fructe şi legume…
Arta sculpturii în fructe şi legume este originală din Estul îndepărtat (China, Thailanda, Japonia), având o tradiţie de mii de ani, tehnica de lucru fiind foarte variată, de la o ţară la alta. În China pentru realizarea decoraţiunilor, design-urilor florale în fructe şi legume, meşterii folosesc o varietate mare de ustensile, cuţite, iar piesele realizate în general reprezintă animale şi turnuri. Thailandezii se remarcă prin dibăcia lor de a sculpta în fructe şi legume cu un singur cuţit cu lama flexibilă, realizînd în general decoraţiuni florale diverse. Aceasta tehnică de lucru este foarte greu de învăţat de europeni, de aceea şi manualele de sculptură sânt realizate printr-o combinaţie de metode de lucru chinezo-thailandeze.
Fructele folosite pentru realizarea sculpturilor sunt pepene verde, pepene galben, ananas, banane, greffe, portocale, lamai, mere, pere, papaya, mango, kiwi. Ca legume putem folosi: morcovi, ridichi albe, vinete, dovleci, ardei gras, praz”, spune chef Nelu Matei. Întâlnirea cu sculptorul în fructe şi legume este doar una dintre surprizele oferite de coordonatoarea de proiect Mirela Tanc, profesor la Oltea Doamna copiilor de la o şcoală de top din New Delhi. 15 elevi de la Kulachi Hansraj Model School sunt însoţiţi la Oradea de profesorul de Top 50 mondial Rasmi Kathura în cadrul unui proiect cultural „de la fereastra noastră”. Nu e singura experienţă culinară a copiilor din New Delhi la Oradea. Ei au învăţat de la ambasadorul lui Jamie Oliver din programul Food Revolution Patricia Albu cum să transforme o banană într-un minion şi cum să-şi facă un sandwich vegan.
Încă de la început, elevii şi dascălii de la Oltea Doamna şi-au luat în serios rolul de gazde, dorind să împărtăşească oaspeţilor din India experienţe pe care le pot oferi orădeni cu atestate şi performanţe internaţionale. În această categorie se înscrie şi lecţia de dresaj cu Alexandru Bondar, arbitru internaţional IPO şi Mondioring, instructor de specialitate IPO, Mondioring, om de atac atestat şi selecţionat IPO şi Mondioring, etolog canin, situat pe podiumul Mondial la Vendenheim, respectiv Campion Cehia 2016 Mondioring cat.1. Dascălii de la Oltea Doamna au pregătit copiilor din New Delhi şi o întâlnire surpriză cu medicul specialist endocrinolog de origine indiană Goel Prashant.
Profesorii secolului XXI
Prezentă în Top 50 mondial la Nobelul în Educaţie- Global Teacher Prize 2016, Rahmi Kathuria este azi unul dintre protagoniştii conferinţei Profesorii secolului XXI care are loc la Ramada. La această conferinţă vor avea participări indirecte: Irene Pereira- profesor de franceză la Safa British School Dubai, Shivani Sing, director City Montessori School, Lucknow, India şi Irene Confalone, învăţător la Instituto Comprensivă G. Falcone , san Giovanni la Punta, Sicilia. Conferinţa internaţională se desfăşoară în cadrul Proiectului „La fereastra noastră”. Anul viitor, în noiembrie, elevii de la Oltea Doamna vor fi oaspeţii copiilor din New Delhi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!