„Voi încerca să parcurg cea mai mare parte a drumului pe jos, apelând la un mijloc de transport doar atunci când condițiile o impun. Scopul promordial al călătoriei este de a-i aduce un omagiu legendarului om de știință ardelean Kőrösi Csoma Sándor, cunoscut în lume ca și Alexander Csoma de Kőrös. Născut în satul Chiuruș, județul Covasna, acesta a pornit de la Aiud spre Est în urmă cu 200 ani. Parcurgând pe jos mii de kilometri, după aproape patru ani de peregrinări a ajuns în ținutul Ladakh al Tibetului, unde a efectuat studii îndelungate în condiții deosebit de vitrege. Acestea s-au concretizat într-un dicționar tibetano-sanscrito-englez și o serie de lucrări despre limba și cultura tibetană, făcându-le accesibile lumii occidentale. Alexander Csoma de Kőrös este considerat fondatorul tibetologiei”, spunea jurnalistul orădean Pengo Zoltan când a început acest proiect.
Pe 12 martie, Zoli și-a îndeplinit un vis.„ Am fost și în Darjeeling, la mormântul lui Kőrösi, punctul final al călătoriei mele. În Darjeeling, situat în nord-estul Indiei, în statul Bengalul de Vest, m-am deplasat cu trenul, voiajul fiind memorabil. Gările indiene seamănă cu niște adăposturi pentru oamenii străzii, cu zeci de persoane dormind pe podea, înfășurate într-o pătură. Trenurile sunt mizerabile și aglomerate într-un chip inimaginabil pentru un occidental, cu 15-20 de oameni înghesuiți într-un compartiment cu 8 locuri. Sub aspectul vitezei însă căile ferate indiene le sunt superioare CFR-ului. Garnituta cu care am călătorit a străbătut distanța de 1.450 km în 21 de ore, ceea ce înseamnă o viteză medie mai mare decât cea cu care circulă trenurile noastre între Oradea și Cluj sau între Cluj și București. Trist, dacă nu chiar penibil.Darjeeling este o fostă stațiune montană, situată la o altitudine de 2.000 metri, fondată de britanici. Se află în ținutul popolat de războinicul trib gurkha, ai cărui membri se înrolează nu numai în armata indiană și nepaleză, dar și în cea britanică, singaporeză și bruneiană, ca și mercenari. În viața civilă sunt pașnici, n-ai zice că sunt războinici de temut. Din Darjeeling, dacă vremea este bună, poate fi văzut Kanchendzonga, un pisc de aproape 8.600 metri. Mie nu mi s-a arătat, masivul principal al Himalayei fiind acoperit de nori.
Peste câte zile mă-nbarc într-un avion și plec către casă, motivul principal fiind că vreau să părăsesc India înainte ca epidemia să ia proporții. Azi, conform datelor oficiale, sunt 101 de persoane depistate cu coronavirus, ceea ce, la o populație de 1,3 miliarde este chiar nesemnificativ, însă bănuiesc că nici măcar autoritățile nu cred că acesta ar fi numărul real”, anunță jurnalistul. În ultima parte a drumului parcurs acesta a ajuns la Mormântul lui Kőrösi, dar și în locuri prin care mulți dintre noi am fost doar cu gândul sau parcurgând cărțile lui Mircea Eliade:Palat medieval în Delhi,Parcul arheologic din Mehrauli, Delhi, Monumentul funerar al lui Mahatma Gandhi, aflat în locul unde a fost incinerat,Poarta unui templu hindus, dedicat zeului-maimuță Hanuman. În ultima vreme Zoli a fost în Ladkahul este un podiș înalt, cu o altitudine medie de 3.000 metri, legat de lumea exterioară doar prin două șosele, una dinspre Srinagar, cealaltă dinspre Manali. „În această perioadă a anului ambele sunt închise din cauza zăpezii, urmând să fie deschise circulației pe la mijlocul lunii mai. Resursele mele financiare nu-mi permit o ședere atât de îndelungată, așa că am luat avionul din Jammu și iată-mă în Leh. Un zbor deasupra munților Himalaya este în sine o experiență specială, iar capitala Ladakhului pare să fie dintr-o altă lume față de ce am văzut până acum din India. Se află la 3.500 metri deasupra nivelului mării, într-un deșert rece și izolat, extrem de spectaculos, înconjurat de munți cu versanți stâncoși, golași și piscuri înzăpezite.
Ladakhul, denumit și Micul Tibet, este aparte în India și sub aspet cultural, băștinașii, fiind adepții variantei tibetane a buddhismului. Cultura locală este puternic impregnată de buddhism: steagurile de rugăciune flutură pe case, de-a lungul drumurilor, orașul e plin de mori de rugăciune de imensiuni considerabile și de stupa, monumente buddhiste simbolizând iluminarea.
Zilele acestea în timpul nopții sunt -18, -19 grade C, dar mercurul termometrului nici în timpul zilei nu urcă peste 0. În pofida acestui fapt, umblu doar într-un tricou cu mâneci scurte, cu puloverul la șold, deoarece aerul fiind rarerfiat și curat, soarele încălzește cu o putere extraordinară.”, spunea jurnalistul.
Zoli nu și-a dorit doar să își ducă proiectul la capăt, ci și să/i ajute pe alții. S-a născut în mine dorința ca proiectul meu, la care țin foarte mult, să aducă și niște beneficii directe și concrete unora care au nevoie de ajutor. Yuppi Camp a fost o opțiune firească, deoarece doi ani la rând compania de studii de piață al cărei director am fost a sponsorizat asociația, iar scrisoarea de mulțumire primită de la unul dintre participanții la o tabără Yuppi m-a mișcat profund, dându-mi sentimentul că munca mea chiar are un rost. Ar fi o mare satisfacție pentru mine dacă Voi/Dumneavoastră, care îmi urmăriți călătoria, m-ați însoți și în sprijinirea Yuppi Camp”, era dorința și mesajul jurnalistului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!