Horia Onița s-a remarcat încă din perioada în care era elev la CN Emanuil Gojdu și președinte al Consiliului Național al Elevilor din România. Atunci a obținut eliminarea unei prevederii discriminatorii pentru elevi, respectiv anularea art. 73 din Metodologia de Bacalaureat. Aceasta prevedea că o notă nu poate fi modificată în urma contestaţiei decât dacă între prima notă şi a doua există o diferenţă de cel puţin 0,5 puncte.
[eadvert]
Trăind o experiență personală, tânărul a demonstrat că pragul de 0,5 puncte pentru modificara notei de la Bacalaureat, după contestaţii, este unul discriminatoriu. Între timp a devenit liderul studenților, președintele ANSOR, iar în august a absolvit Facultatea de Drept primind premiul “Viorel Mihai Ciobanu” în calitate de șef de promoție al seriei III, generația 2016-2020. Recent, tânărul orădean a mai reușit o performanță. A reușit să intre în Barou, primul pe țară. Și nu oricum: „Cu 95 de puncte din 100, primul pe țară și cu cea mai mare notă din 2012 până în prezent la examenul de admitere în profesia de avocat în sistemul grilelor semi-deschise -fără 2019, când a fost un alt format”. Horia Onița e admis în Baroul București. Din student la drept a devenit un strălucit profesionist în drept.
„Deși drumul meu și avocatura nu se întâlnesc pentru moment și voiam să existe o diferențiere chiar mai devreme, la 1 septembrie, pentru a urma o altă cale, voi avea în vedere în permanență conținutul jurământului pe care îl voi depune – «Jur să respect și să apăr Constituția și legile țării, drepturile și libertățile omului și să exercit profesia de avocat cu cinste și demnitate». Între timp, voi fi tot un fel de avocat (fără a efectua acte specifice profesiei nefiind înscris în tabloul celor cu drept de exercitare, desigur) pentru drepturile și libertățile studenților”, a precizat tânărul pe contul său de socializare.
Am vrut să aflăm de la Horia Onița care e cheia cu care a reușit performanța de a fui cel mai bun din România la admiteea în Barou, în ultimii opt ani.
„Este cunoscut faptul că examenul de admitere în profesie sau «Baroul», cum i se spune colocvial testează multe aspecte – de la cunoașterea foarte minuțioasă a unor reguli la capacitatea de adaptare, efort, exercițiu în interpretarea unor cerințe. Metodele de abordare a examenului sunt diferite, ce cred că este important este înțelegerea la nivel înalt din perioada facultății a modului în care instituțiile dreptului funcționează, creionând astfel și ansamblul de conexiuni pe care ești nevoit să le faci atunci când rezolvi o grilă la Barou. Probabil «cheia» succesului este să înțelegi ce trebuie reținut ca atare (e imposibil să reții tot în detaliu) și ce trebuie corelat și înțeles ca principiu. Faptul că examenul din acest an a fost substanțial mai dificil decât anul trecut este deja arhicunoscut – ne așteptam cu toții, cred eu, la o creșterea dificultății, problema în schimb s-a pus, pe bună dreptate, la anumite discipline (în special reglementarea specifică profesiei de avocat) care au surpins aspecte în detaliu neașteptate. În continuare voi exercita mandatul de președinte al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), o misiune onorantă, dar dificilă care implicit mă va împieda să exercit pentru moment profesia. Așa cum am mai afirmat însă, până la urmă pasiunea rămâne similară, apărarea drepturilor, dar în domenii diferite”, ne-a spus Horia Onița.
Trimite articolul
XAdmiterea in barou, in colegiul notarilor, al medicilor, al contabililor autorizati, etc, nu este altceva decat MONOPOL! Ai terminat dreptul/medicina/etc, da-i bataie. Da, dar atunci cui ai mai plati cotizatia?! Si cum s-ar mentine tarifele la un nivel inalt, daca nu prin MONOPOL?! P.S. Nici camionagiu nu poti fi daca nu mai dai niste teste DUPA ce ai luat C/C+E!