Regizorul revine la Oradea cu o comedie neagră inspirată de o poveste reală: „Dosarul 631”. Filmul, care a avut premiera de gală pe 12 mai rulează și la Cinematograful Palace Oradea. „Dosarul 631” spune povestea unui reporter TV care investighează „închisorile zburătoare” americane din România, declanșând o serie de evenimente încărcate politic și înrădăcinate în societatea interlopă.
[eadvert]
Filmul s-a născut în urma colaborării dintre orădean și ziaristul Bogdan Ficeac, scenarist Dosarul 631. „Am început să scriu și mi-am dat seama că am dat peste povestea pe care am tot căutat-o. Restul a venit de la sine – pentru mine, ca scenarist. Pentru Marius, ca regizor, greul abia începea… Povestea, personajele sunt în întregime fictive, chiar dacă au ca punct de plecare un caz real sau ca surse de inspirație diverse afaceri de răsunet”, spune Bogdan Ficeac. Filmat în plină pandemie în 2020, Dosarul 631 s-a născut ca idee acum mai bine de un deceniu, într-o discuție pe care Bogdan Ficeac a avut-o cu prietenul său Marius Barna care i-a mărturisit intenția de a face „un thriller cu spioni, operațiuni secrete internaționale, servicii de informații, un film pornind de la controversa cu „închisorile zburatoare ale CIA, caz vechi, dar care apare la lumină periodic și încinge spiritele în societatea românească”.
Bogdan Ficeac mai colaborase cu regizorul orădean la documentarul „Nostalgia dictaturii”, respectiv la „Lovesc deci exist”. „Dosarul 631 a pornit de la câteva conversații, demersuri, idei apropo de o posibila tema a <închisorilor americane> din România, despre care se pare cu câțiva ani în urmă într-un târg de pe Dunăre circula un CD cu diferite planuri, extracte, strategii, din bazele NATO din zona Marii Negre”, spune Marius Th. Barna. Mi-e într-adevăr greu acum să vă dezvălui de unde vine acest 631, de ce am exersat cu Mircea Rusu să spargă un geam casabil, cât am umblat pentru un subsol, pe care l-am găsit la Ana Aslan. Să vă povestesc despre filmarea nocturnă din televiziune (mulțumiri România TV) sau cum să împuști mistreți. Trebuie să mergeți la film”, spune Marius Th.
Barna.Nume mari ale cinematografiei românești, dar și actori tineri apar pe afiș: Mircea Rusu, Dorel Vișan, Doru Ana, Maria Obretin, Diana Cavaliotti, Ovidiu Nicolescu, Radu Botar, Andras Demeter, Tache Florescu, Gheorghe Visu, Iosif Paștina, Marius Vizante, Diana Sar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!