Tânărul spune că fostul primar al Miskolc-ului, până în 2019, s-a stins după „o boală lungă, grea, suferită cu demnitate”. Avea 56 de ani. Dr. Kriza Akos s-a născut la Oradea (1965), era absolvent al Liceului „Ady Endre” din Oradea (1983), apoi a Facultății de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș (1990).
[eadvert]
La absolvirea facultății s-a mutat la Miskolc. În Ungaria a absolvit și o facultate cu profil economic. A lucrat la Spitalul Diósgyőr apoi ca medic generalist până în 1999 când a devenit manager de spital.
S-a alăturat Fidesz în 1997 și a candidat la funcția de primar în 2006, când a fost învins de primarul actual, Sándor Káli. După victoria partidului său la alegerile parlamentare din aprilie 2010, a fost ales primar.
Dr Akos Kriza a fost reales în funcția de primar în 2014, obținând 42,27% din voturi și învingându-l pe candidatul comun al opoziției, Albert Pásztor, un fost oficial de poliție. La 9 august 2019, Kriza a anunțat că nu va candida la alegeri din cauza bolii. Kriza Ákos are o fiică, Anna și un fiu, Aaron.
Orădeanul rămâne o personalitate marcantă atât pe plan profesional, ca medic, manager medical, director, politician și primar al orașului Miskolc, între anii 2010 și 2019, cât și ca un om de un caracter desăvârșit, sprijin de nădejde al familiei, părinților, soț, tatăl a doi copii, și frate iubitor.
„Fie-ți sufletul odihnit în pace, unchiul meu!”, e mesajul nepotului său Cezar Kovacs.
Trimite articolul
XNu am inteles mertele pentru Romania a defunctului. Ca multi alti membri ai comunitatiii maghiare dupa ce au invatat pe socoteala platitorilor de taxe si impozite din aceasta Tara au plecat sa dea plus valoare ( unii ! ) pe alte meleaguri. Fiind un sustinator al FIDESZ ( care l-au si naimit primar ) nu credem ca trebuie sa fie jelit de nimeni ( in afara familiei ! ). Pentru Tara unde a vazuit lumina soarelui nu a lasat nimic in urma. Am intilnit in Ungaria medic care sa ” calificat ” la Oradea ( este mai ieftin ! ) si apoi a ” sarit ” gardul pentru a profesa in tara muma. Acest comportament trebuie sa ne dea de gindit . . . . . !
-
Acuma “afara cu noi din tara”, sau trebuie sa ramanem? Ca un ungur din Oradea, eu nu mai stiu ce sa fac. Spuneti-mi, va rog.
-
Probabil la ora actuală activează în toată lumea mii de medici care au studiat în România. Unii au plecat mai devreme, alții mai târziu. Și nu pot fi acuzati cu slogane ceaușestoide, adeziunea la “valorile europene” consfințește libera circulație. În orice caz, nu ar fi ajuns la potențialul de a fi primar în orașul natal, chiar dacă a demonstrat cu vârf și îndesat că a fost indiscutabil capabil.Chiar dacă lui Brâncuși nu i s-ar putea impune plata vreunor despăgubiri pe motiv de studii, a fost “exemplar repudiat” de regimuri succesive când a dorit să-și cinstească tara de origine…
-
Nu gandesti corect acei medici care au invatat aici si au ajuns aici medici buni pe bani Romaniei pleaca altundeva nici o problema dar sa plateasca ce a investit tara in ei
Asa e corect sa le plateasca cei care-i vor aceste cheltuieli ale tari cu ei implicit cheltuielile poporului roman,in alte tari la intrare in facultatea cu bursa de la stat asa se intampla, ai semnat un contract in suma de daca dupa apsolvire nu lucrezi pentru statul in cauza minim 5 ani ori 10 dupa caz, dar la noi fac scoala fac practica si ce mai fac ajung medici cu patalama ba chiar foarte buni si pleaca
In alta tara pe motiv ca nu le ajung banii bai doctore plateste atunci ce sa cheltuit cu tine si liber
-
Nu inteleg de ce trebuie sa existe acest Gard. Cunosc persoane din Romania care locuiesc in Germania si lucreaza in Elvetia si in fiecare zi de lucru “sare gardul”. Care e problema? Au trecut vremurile cand am fost legati de glie. Traim in EUROPA.
Propun ca bulevardul Decebal sa-i poarte numele si o statuie la intersectia cu Dacia. Doar e moda sa schimbam nume si sa facem statui la toti ungurii.
-
ca bine zici, singurul care ar merita statuie in Oradea e birtinezul 🙂